Asia Pacific este singura zonă din spaţiul non-European cu deficit brut de finanţare  în valoare de  22 mld. dolari, însă se aşteaptă  o scădere a acestuia până la valoarea netă de 5 mld. dolari.  În ceea ce priveşte situaţia din continentul American, nu se preconizează apariţia  unui deficit de finanţare.

Comparativ cu anul trecut se observă o reducere a gradului de îndatorare pe majoritatea pieţelor importante din Europa, situaţie care contribuie la relaxarea creditelor de refinanţare. Deşi deficitul de refinanţare din Europa a scăzut cu 14% în ultimele 6 luni, aceasta  continuă să se evidenţieze ca o regiune problematică, cu un deficit brut în valoare de 163 mld. dolari.
Reducerea deficitului din Europa reflectă progresul înregistrat de bănci din Germania, Marea Britanie, Italia, Spania şi Olanda în lichidarea portofoliilor (din garanţii imobiliare ale unor împrumuturi neperformante).

„Pe fondul crizei din Europa cu privire la finanţarea proprietăţilor comerciale, observăm o creştere a activităţii şi interesului pentru sursele de finanţare non bancare. Pe pieţele europene importante, inclusiv Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Germania previzionăm un excedent de finanţare în următorii doi ani, întrucât disponibilităţile de creditare acoperă cu mult deficitul brut. În Spania disponibilităţile de creditare pentru noi împrumuturi sunt mai limitate, determinând  un deficit net de finanţare semnificativ, în valoare de 17 mld. dolari. Observăm de asemenea deficite nete mai mici în Irlanda, Italia şi Olanda. Toate acestea  duc la un deficit net de refinanţare de 50 mld. dolari în întreaga Europă“, a declarat Nigel Almond, Head of Strategy Research în cadrul DTZ.

Alternative de finanţare

Dacă pe termen scurt disponibilităţile de creditare sunt limitate întrucât atragerile de capital ale fondurilor se realizează mai lent, pe termen mediu se anticipează o evoluţie semnificativă şi o creştere constantă a cotei de piaţă a  surselor de finanţare non-bancare. Consultanţii DTZ estimează că fondurile de investiţii şi asiguratorii vor furniza în piaţă 181 mld. dolaari, valoare ce va fi disponibilă pentru noi creditări în întreaga Europă, în perioada 2013-2015. Acest fapt va determina o creştere a ponderii lor în totalul datoriilor restante în Europa de la 2 la 7.  Estimările indică Marea Britanie ca lider, cu o creştere a cotei de piaţă a sectorului non-bancar de la 7% în prezent, la 15%.

„Viteza şi magnitudinea creşterii creditării din surse non-bancare au fost foarte surprinzătoare. Pe masură ce analizăm mai în detaliu impactul asupra fiecărei pieţe, preconizăm că pieţele majore de capital vor avea mai multe beneficii pe termen scurt de pe urma acestei tendinţe. Probabil va mai dura până ce surplusul de fonduri disponibile pe unele dintre aceste pieţe va fi redirecţionat sau costurile de finanţare vor fi reevaluate. Totuşi, ne aşteptăm ca această ajustare să aibă loc în următorii 2-3 ani. Credem că aceasta va fi urmatoarea etapă importantă în procesul de restructurare a pieţelor Europene într-un model de finanţare din surse multiple“, comentează Hans Vrensen, Global Head of Research in cadrul DTZ.

România, dependentă de bănci

„Deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare datorita unei slabe dezvoltări a pieţei de capital. Din acest motiv, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital, din păcate fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti (vezi NEPI, Immofinanz)“, menţionează Marius Grigorică, Senior Business Analyst în cadrul DTZ Echinox.

Pe termen mediu, analiza DTZ relevă că dificultăţile în acest proces ar putea fi amplificate, reflectând prelungiri recente ale împrumuturilor şi creşterea limitată a valorilor de capital. Deşi gradul de certitudine asupra acestor previziuni este redus, analiza subliniază o potenţială creştere a riscului portofoliilor aflate în proces de restructurare. Pe pieţele cu o expunere mai mare precum Irlanda şi în particular Spania, care tocmai e în proces de înfiinţare a unei bănci pentru gestiunea activelor neperformante (bancă toxică), anticipăm un nivel mai pronunţat al acestui risc. Procesul de restructurare a împrumuturilor pe o perioadă mai îndelungată ar putea încetini procesul de recuperare.