Guvernul rus a anunţat marţi că a decis să amâne sine die privatizarea producătorului petrolier Bashneft, iar potrivit surselor citate de Reuters unul dintre motive pentru această decizie surprinzătoare ar fi şi tensiunile create de intenţia şefului Rosneft, Igor Sechin, de a prelua Bashneft, în condiţiile în care Rosneft este o companie la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de statul rus, scrie Agerpres.

'Ar trebui să ne concentrăm pe Rosneft. După ce va fi vândut pachetul de acţiuni la Rosneft atunci guvernul va relua procedura de privatizare a Bashneft aşa cum a solicitat preşedintele', a declarat Igor Shuvalov.

În programul său de privatizări pe 2016, guvernul rus a inclus şi vânzarea unui pachet de 19,5% din acţiunile Rosneft, cel mai mare producător de petrol din lume în funcţie de volumul producţiei. În acelaşi program de privatizări era prevăzut şi vânzarea unui pachet majoritar de 50,08% din acţiunile Bashneft, începând chiar din luna septembrie, pentru a acoperi deficitul bugetar provocat de scăderea preţului petrolului şi sancţiunile occidentale. Guvernul rus a evaluat pachetul de 50,08% din acţiunile Bashneft la aproximativ 306 miliarde ruble (4,78 miliarde de dolari).

Agenţia de gestionare a proprietăţii statului din Rusia deţine 50,08% din acţiunile Bashneft, iar Guvernul Republicii Bashkortostan are o participaţie de 25% plus o acţiune. Potrivit rezultatelor preliminare pe 2015, Bashneft a avut o producţie de 19,92 milioane tone de petrol, ceea ce o plasează pe locul şase în topul companiilor petroliere ruseşti.

Amânarea privatizării Bashneft pune sub semnul întrebării vastul program de privatizări lansat în perioada în care Dimitri Medvedev era preşedinte. Deocamdată acest program ambiţios s-a concretizat doar prin vânzare la bursă în luna iulie a unui pachet de 10,9% din acţiunile producătorului de diamante Alrosa PJSC pentru o sumă de aproximativ 700 milioane de euro. Cea mai aşteptată vânzare este cea a pachetului de acţiuni la Rosneft însă, deocamdată, nu au fost demarate pregătirile şi este puţin probabil ca o tranzacţie se încheie până la finele acestui an.