Potrivit unor surse citate de HotNews, parlamentarii PSD nu vor participa la ședința din 24 februarie și există șanse ca PNL să nu reușească să facă cvorum pentru respingerea Cabinetului Orban 2. Liderii PSD se bazează pe faptul că nici parlamenatriii ALDE, UDMR și Pro România nu vor fi prezenți, având promisiuni în acest sens de la cele trei partide.
O altă decizie luată în ședința informală este că ordonanța de urgență privind organziarea alegerilor antiicpate va fi respinsă în integralitatea sa de către Camera Deputaților. De altfel Marcel Ciolacu a declarat înaintea ședinței CEX că PSD va face un proiect de lege prin care va reglementa prevederile legate de Diaspora.

„Domnul Orban, în continuare este în campanie electorală, chiar dacă este demis și minte. Mai mult. PSD, la fel cum a dovedit și când am făcut sesiune extraordinară la solicitarea Președintelui României, am fost provotul de trei zile pentru cei din Diaspora și vom fi la fel. Vom veni cu proiect de lege asumat de către PSD, partea din OUG, tot ceea ce privește Diaspora, îl vom înainta Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, înaintea CEx al PSD de la Parlament.

Liberalii au strategie de contraatac

Întrebat dacă are garanţia că luni la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului va exista cvorum, premierul desemnat, Ludovic Orban a spus: „Nu pot să garantez sută la sută, vom vedea. Sigur că dacă pesediştii vor chiuli de la servici, e posibil să nu avem cvorumul, dar, orice astfel de atitudine de boicot va fi sancţionată drastic de către oameni”.

El a adăugat că există „o oarecare certitudine”, întrebat dacă are confirmări de la anumite partide, măcar USR, că ar putea să fie prezente la şedinţa plenului reunit al Parlamentului.

Fiind întrebat dacă inclusiv pe parlamentarii PSD încearcă să-i convingă să fie prezenţi la şedinţa de învestire, Orban a replicat: „Sigur că am putea să îi băgăm cu forţa în sală, dar oamenii vor judeca acest comportament ridicol, lipsit de responsabilitate, această fugă de pe câmpul de luptă a PSD”.