„Regretăm anunţul guvernului SUA privind intenţia sa de a se retrage din Tratatul Cer Deschis, chiar dacă împărtăşim preocupările sale cu privire la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui tratat de către Federaţia Rusă”, se subliniază într-un comunicat semnat de zece ţări ale UE, printre care Franţa, Germania, Belgia, Spania şi Ţările de Jos, informează Dpa, citată de agerpres.

Retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis, care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare, a fost anunțată joi, de Donald Trump.

„Rusia nu a respectat tratatul”, a declarat preşedintele american. ”Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a precizat preşedintele american.

Care erau prevederile tratatului

Tratatul, la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Tratatul Cer Deschis a fost propus iniţial de preşedintele american Dwight Eisenhower în 1955. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002.