Directorul Evenimetului zilei a vorbit la Antena3 despre abuzurile procurorilor „hackeri”, care i-au invadat ilegal corespondenţa electronică.

„Am depus o plângere penală împotriva procurorului șef de la DNA Brașov, David Deca, împotriva lui Marius Bulancea și împotriva lui Adrian Iordache, de la structura centrală a DNA.

Toți trei fac parte dintr-un grup infracțional organizat care se face vinovat de abuz în serviciu, dar în primul rând de acces neautorizat într-un sistem informatic.

Potrivit unei decizii a ÎCCJ, cei 3 s-au comportat ca nişte hackeri, diferenţa dintre ei şi Guccifer fiind egală cu zero. Până la aceasta dată, DNA n-a răspuns în niciun fel, ceea ce ne arată încă o dată felul în care se comportă în faţa unei instanţe. Procedeele folosite de DNA Braşov şi structura centrală a DNA sunt în afara legii.

Sunt probe obţinute ilegal. Percheziţia informatică are nişte reguli foarte stricte, tocmai pentru că intruziunea în viaţa privată este foarte delicată. Într-un mail găsesti de toate. Este vorba de o intruziune foarte violentă în viaţa cuiva. Sunt norme europene, dar aici au încălcat toate normele, iar cand le-am atras atenţia că încalcă legea, ni s-a spus că nu e treaba noastră, însa din fericire, vorba cuiva, mai sunt judecători şi la Berlin”, a declarat jurnalistul Dan Andronic.

Curtea Supremă de Justiție s-a pronunțat luni, 11 februarie, în dosarul privind achiziționarea și administrarea ziarului Evenimentul zilei de către jurnalistul Dan Andronic, restituit pentru nelegalitatea administrării probelor. În acest context, directorul EVz, Dan Andronic a lansat dezvăluiri incredibile despre dosar.

„Era de așteptat decizia. Ce s-a întâmplat în dosar frizează absurdul. Mi-au făcut o percheziție informatică, au luat tot. După vreo doi ani, cei de la DNA s-au hotărât să facă altă percheziție informatică, fără mandat. În prima înștiințare scria că percheziția este unică.

 

Am fost chemat la martor în primul dosar. Am dat declarație, dar pentru că declarația era favorabilă Elenei Udrea, m-au făcut martor mincinos. Este o tactică obișnuită a procurorilor. Au acționat ca niște hackeri. Cu un program-spion au obținut clona și au intrat pe e-mail fără să respecte nicio lege. Diferența dintre procurori și hackeri e egală cu zero. Curtea a eliminat din rechizitoriu toate informațiile obținute ilegal, în disprețul legii

Miza a fost importantă pentru mine, pentru că dacă s-ar fi consfințit procedeul acesta al DNA, ar fi fost grav. M-am întrebat care este motivul, dar n-am găsit niciunul. Am descoperit totul citind actele din dosar. A fost o luptă grea, pentru că nu exista un precedent, așa că este o decizie istorică. Dosarul era construit pe o bază falsă și încercau cu ardoare să demonstreze contrariul. Avocatul i-a spus procurorului că nu este legal ce au făcut. Acesta a dat un exemplu pueril în instanță.

Procurorul de ședință a întrebat ce ar trebui ei să facă dacă găsesc un IPhone furat, dacă ar trebui să-l ia sau nu. Aveau o singură probă, aceste e-mailuri obținute ilegal. Încercau să găsească o legătură de cauzalitate”, a spus recent Andronic la Antena3.

Având în vedere Decizia Curții Constituționale, din 18 ianuarie 2018, Înalta Curte a decis că vor fi scoase din dosar mijloacele de probă invocate, iar dacă DNA va opta pentru menținerea soluției de trimitere în judecată a dosarului, să elimine orice referiri la aceste probe, precum și să elimine redarea înregistrărilor din rechizitoriul din data de 18.12.2017.