Într-un interviu acordat postului britanic, John Brennan, care va părăsi funcţia de director al CIA în ianuarie 2017, a descris riscurile pe care le-ar presupune decizia lui Trump de a retrage SUA din acest acord menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară, scrie Agerpres.

Dosarul nuclear iranian a fost una dintre temele de politică externă folosite des de miliardarul republican pe durata campaniei electorale din SUA.

'În primul rând, faptul că o administraţie ar anula un acord convenit de administraţia precedentă ar fi nemaivăzut. Mai mult, demersul ar putea duce în Iran la demararea unui program de înarmare, iar asta ar determina şi alte state din regiune să îşi lanseze propriile astfel de programe', a explicat Brennan, subliniind riscul declanşării unui conflict militar în regiune.

'Cred, aşadar, că ar fi culmea nebuniei dacă viitoarea administraţie ar anula acordul', a insistat directorul CIA. 

De la câştigarea alegerilor prezidenţiale din 8 noiembrie, Donald Trump nu a mai făcut declaraţii pe acest subiect. El a desemnat însă un succesor pentru John Brennan, în persoana lui Mike Pompeo, un membru al Camerei Reprezentanţilor care nu şi-a ascuns niciodată opiniile critice la adresa Iranului. 

Pompeo a spus, recent, într-un mesaj pe Twitter, că vrea ca SUA să revină asupra acestui acord pe care îl consideră 'un dezastru' şi a spus că Iranul este 'principala sursă de terorism'. 

În interviul acordat BBC, directorul CIA i-a făcut preşedintelui ales al SUA şi câteva recomandări privind relaţia cu Rusia. Donald Trump a spus deschis că speră să aibă o relaţie bună cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar John Brennan i-a transmis că trebuie să fie prudent în discuţiile cu regimul de la Kremlin. 

'Promisiunile ruşilor nu se concretizează mereu', a avertizat şeful CIA, precizând însă că speră ca relaţiile dintre cele două ţări se vor îmbunătăţi.