În Ungaria, peste 70 de jurnaliști de la publicația online INDEX, între care 3 cu funcții de conducere, și-au înaintat vineri demisiile, după ce redactorul-șef al site-ului de știri a fost concediat. Acesta avertizase cu o lună în urmă că independența redacției este în pericol, din cauza unor influențe din exterior.

Redactorul-șef Szabolcs Dull a fost concediat miercuri de conducerea editurii care deține publicația online și care a informat că acesta nu a putut să oprească sau să controleze unele procese interne, care au afectat negativ situația de pe piața site-ului de știri. Conducerea editurii consideră că independența politică a publicației nu a fost în pericol, cel mai mare risc fiind reprezentat de efectele economice ale incertitudinii generate de îngrijorări interne.

Jurnaliștii de la INDEX au precizat că, pentru ca site-ul să rămână independent, nu trebuie să existe imixtiuni din exterior, nici în ceea ce privește conținutul materialelor și nici în cazul componenței și structurii redacției, iar ultima condiție nu a fost respectată, prin faptul că redactorul-șef a fost concediat, ceea ce reprezintă o tenativă de exercitare de presiune.

Preocupările legate de independența publicației ungare au început să fie exprimate în diverse cercuri după ce un om de afaceri apropiat Guvernului de la Budapesta a achiziționat recent 50% dintr-o companie care gestionează spațiul pentru reclame al site-ului de știri și încasările din publicitate, transmite Rador.

INDEX este de departe cea mai importantă instituţie media critică la adresa Guvernului Viktor Orban

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat într-o conferinţă de presă joi, în Portugalia, că Guvernul său face faţă unor „acuzaţii false” privind libertatea presei. „Cum ar interveni oare statul în deciziile unui organ media care este proprietate privată? ”, a spus el, întrebat de presă despre concedierea lui Szabolcs Dull.

INDEX, care cu o lună în urmă îşi plasase aşa-numitul „barometru al independenţei” ca fiind „în pericol” pentru a denunţa tentative externe de a influenţa conţinutul său, este de departe cea mai importantă instituţie media critică la adresa Guvernului Viktor Orban.

Laszlo Bodolai, şeful fundaţiei care deţine editarea site-ului, Index.hu Zrt., a afirmat miercuri că Dull a fost incapabil să ţină sub control tensiunile interne rezultate din tentativele percepute că ar influenţa redacţia. Bodolai a spus că aceasta a condus la haos şi la o scădere a veniturilor prin diminuarea publicităţii pe site.

El a afirmat că independenţa politică a publicaţiei INDEX nu este ameninţată.

La rândul său, Dull a declarat că el consideră că a fost demis din cauza editorialelor pe care le-a publicat pe site-ul Index.hu cu privire la tentativele de ingerinţă din afară şi, de asemenea, din cauza avertismentului în acest sens pe care l-a emis prin „barometrul de independenţă” al INDEX, un grafic pe care l-a publicat încă din 2018, scrie şi Agerpres.