Scandalul momentului în Europa pare să fie generat de către companiile producătoare de vaccin împotriva COVID-19. De la aprecieri pentru durata scurtă în care au dezvoltat serurile împotriva SARS-CoV-2, multe ţări europene au ajuns acum să critice dur livrările de doze sub aşteptări. Ultima problemă: preţul cerut de Pfizer pentru un flacon.

Cum a taxat Pfizer flacoanele de vaccin? “Este inacceptabil”

Mai exact, agenţia suedeză de sănătate a suspendat plăţile pentru vaccin către compania Pfizer. Suedezii cer explicaţii despre numărul de doze disponibile în fiecare flacon, scrie cotidianul Dagens Nyheter, citat de Reuters.

Pfizer a facturat câte şase doze per flacon, în loc de cele cinci convenite. Suedia vrea acum ca Bruxelles-ul şi Pfizer să ajungă la un acord cu privire la câte doze sunt conţinute într-un flacon.

“Până acum, noi am spus companiei că trebuie să aşteptăm cu facturile care sunt disponibile până obţinem claritate despre ce se aplică”, spune epidemiologul-şef Anders Tegnell.

UE şi Pfizer au convenit iniţial că fiecare flacon va conţine cinci doze. Ulterior s-a descoperit că pot fi extrase şase doze, însă doar cu ajutorul unei seringi speciale.

“Este inacceptabil. Dacă o ţară are mijloace doar pentru a extrage cinci doze, înseamnă că a primit mai puţine doze pentru acelaşi preţ”, a declarat coordonatorul suedez al vaccinării, Richard Bergstrom.

Probleme şi pentru AstraZeneca: compania ar putea fi dată în judecată

Între timp, mai multe state membre ale UE iau în calcul acţionarea în justiţie a companiei farmaceutice AstraZeneca. Motivul: încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului dacă producătorul nu îşi va respecta programul de livrare a preparatului. Declaraţia îi aparţine ministrului leton de Externe, Edgars Rinkevics.

Ministrul leton a declarat la un post de radio local că în cazul acţionării în justiţie a AstraZeneca aceasta va fi o “acţiune coordonată”.

Fiecare stat membru UE are un contract de furnizare separat cu AstraZeneca. Compania a transmis vineri Uniunii Europene că nu-şi poate îndeplini obiectivele de aprovizionare convenite până la sfârşitul lunii martie.

Ce spune şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen?

Cum a reacţionat Ursula von der Leyen la anunţurile privind întârzierile în livrările de vaccinuri? Companiile care produc serurile, beneficiare ale unor investiţii masive din partea UE, “trebuie acum să îşi respecte promisiunile şi să îşi onoreze obligaţiile”, a avertizat marţi aceasta, relatează AFP şi EFE.

Uniunea Europeană “a investit miliarde pentru a dezvolta primele vaccinuri şi pentru a crea un adevărat bun comun mondial. Acum, companiile trebuie să îşi respecte promisiunile”, a afirmat ea într-o intervenţie prin videoconferinţă la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Afirmaţiile sale survin în contextul în care UE critică tot mai dur întârzierile la livrări anunţate mai întâi de grupul Pfizer-BioNTech, apoi de AstraZeneca.

Totodată, Bruxelles-ul va crea un mecanism de transparenţă privind exporturile de vaccinuri. Mai exact, producătorii de vaccinuri din UE vor trebui să notifice în avans atunci când vor să exporte vaccinuri către ţări terţe, cu excepţia livrărilor din motive umanitare.