AstraZeneca a apărat luni seară eficacitatea vaccinului său în cazul persoanelor de peste 65 de ani. Britanicii au respins, astfel, informaţiile apărute în două companii de presă germane. Acestea au pus sub semnul întrebării performanţa serului britanic pentru această categorie de vârstă, relatează marţi AFP.

Articolele potrivit cărora eficacitatea vaccinului AstraZeneca-Oxford ar fi de doar 8% pentru adulţii de peste 65 de ani sunt complet false. Precizările au fost făcute de un purtător de cuvânt al companiei AstraZeneca, într-o declaraţie transmisă AFP.

Tabloidul Bild şi cotidianul cu profil economic Handelsblatt au afirmat luni că guvernul german se îndoieşte de eficacitatea vaccinului anti-COVID-19. Era vorba de cel dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Potrivit informațiilor, era vorba de situația persoanelor cu vârste de peste 65 de ani.

Potrivit Handelsblatt, care citează surse guvernamentale, Berlinul mizează pe o eficacitate de doar 8% pentru această categorie de vârstă.

AstraZeneca e eficient sau nu?

Bild, care citează tot surse guvernamentale, notează că actuala coaliţie se aşteaptă ca vaccinul AstraZeneca-Oxford să nu fie omologat pentru persoanele de peste 65 de ani. Acest lucru ar avea un impact considerabil asupra strategiei de vaccinare din numeroase ţări. Vaccinul trebui să primească vineri, 29 ianuarie, avizul Uniunii Europene, susține Agerpres.

Marţi, într-o o emisiune matinală a postului public ZDF a intervenit ministrul german a Sănătăţii, Jens Spahn. Acesta a declarat că Berlinul va lua săptămâna viitoare o decizie. Hotărârea se va baza datelor ştiinţifice care vor permite “să arate ce categorii de vârstă vor trebui să primească primele acest vaccin”.

Laboratorul britanic a explicat că a publicat deja o serie de date ştiinţifice în revista The Lancet. Acestea “demonstrează că persoanele în vârstă au prezentat răspunsuri imunitare puternice la vaccin şi că 100% dintre ele au generat anticorpi specifici după cea de-a doua doză”. Vaccinul a fost deja administrat pe scară largă în Marea Britanie.