Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs joi, la ora 22:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimea de 125 de kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 58 km est de Braşov, 61 km nord de Ploieşti, 115 km nord de Bucureşti, 131 km sud de Bacău, 132 km nord-est de Piteşti, 132 km vest de Brăila, 136 km vest de Galaţi, 172 km est de Sibiu, 180 km nord de Ruse, 214 km sud-vest de Iaşi.

Tot joi, la ora 16:39, s-a produs un alt cutremur, de 3,3 grade, în aceeaşi zonă seismică, însă epicentrul a fost în judeţul Vrancea.

În luna decembrie, în România au avut loc 25 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,8 pe Richter.

Cel mai puternic seism din 2020 an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Ce spune Radulian despre un cutremur mare în România 

Cercetătorul român Mircea Radulian a explicat, la scurt timp după cutremurul din Croația, că „trebuie sa fim pregatiti oricând pentru un cutremur în România”. Mai mult, privind situația seriei de seisme din Croația, ar putea exista și alte replici în orele sau zilele următoare.

„Un cutremur, dacă este de 3.9 este destul de mare. Să știți că sunt destul de rare – cutremurele de 3.9 sunt măricele, nu mari, a spus profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.