Curtea de Conturi germană examinează ‘consecinţele financiare’ ale unei revizuiri în scădere, efectuată în luna martie de Ministerul Apărării, a volumului unei comenzi de elicoptere către Eurocopter.

Berlinul şi-ar fi redus comanda la 157 de unităţi, faţă de un volum iniţial de 202, din cauza tăierilor bugetare. Valoarea contractului nu s-ar fi micşorat însă decât cu 3%, scrie Der Spiegel, potrivit căruia funcţionarii ministerului s-ar fi lăsat ‘păcăliţi de liderii deosebit de abili ai Eurocopter’.

Concurenţii Eurocopter, o alianţă formată de compania germană Rheinmetall şi cea americană Sikorsky, s-au simţit lezaţi de alegerea companiei Eurocopter ca furnizor.

Ministerul Apărării a denunţat duminică, într-un comunicat, o serie de ‘reproşuri deja cunoscute şi respinse’, fără a reacţiona însă în mod particular faţă de problema unei examinări efectuate de Curtea de Conturi.

Thomas de Maiziere se pregăteşte pentru un nou mandat de ministru al apărării, potrivit AFP, care aminteşte scandalul din primăvara acestui an cu privire la dronele Euro Hawks.

Berlinul a renunţat la mijlocul lunii mai să se mai doteze cu aceste drone, punând capăt unui costisitor program de dezvoltare, însă ministrul Thomas de Maiziere a fost criticat pentru că a aşteptat prea mult înainte de a lua această decizie şi pentru că nu a comunicat în mod transparent.
Eurocopter se află și în România, unul dintre proiectele principale ale Eurocopter la noi în țară este reprezentat de colaborarea cu Ministerul Apărării din Marea Britanie care constă în modernizarea a 20 de elicoptere Eurocopter Puma. Prin dotările suplimentare majore la nivel de securitate şi de performanţă operaţională acestea vor fi aduse la versiunea Puma Mk2. Modernizarea elicopterelor va include dotarea cu motoare Makila 1A1 ‘torboshaft’, adăugarea de carlingi de tip ‘glass cockpit’ ce încorporează sisteme de avionică de ultimă oră şi un sistem de ultimă generaţie de control al zborului. De asemenea, vor mai fi adăugate un sistem securizat de comunicaţii, noi sisteme de protecţie antirachetă şi de protecţie balistică pentru pasageri şi pentru echipaj.
Sursa: Agerpres