Potrivit datelor publicate luni de BNR, în prima zi a săptămânii euro a scăzut cu 0.01%, ajungând la valoarea de 4.9205 lei.

Dolarul american s-a depreciat și el luni cu 0.11%, ajungând la valoarea de 4.1335 lei.

Lira sterlină pe de altă parte a crescut astăzi, ajungând la valoarea de 5,6802 lei.

Același lucru s-a întâmplat și cu Francul elvețian, care a ajuns la valoarea de 4,4728 lei.

Prețul gramului de aur este de 231,4488 lei.

La ce valoare a ajuns Indicele ROBOR 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, s-a menţinut luni la 1,62%, arată datele BNR. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care a rămas la 1,69%.

De menționat este faptul că, în cadrul ședinței de pe 15 martie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, aceasta este de 1,67%, în declin faţă de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

De menționat este faptul că, IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.