Guvernanța corporativă este, în principal, sistemul prin care o companie este condusă și controlată, un set de principii în care este inclusă și relația cu investitorii și acționarii. Guvernanța se aplică tuturor companiilor, însă este obligatorie pentru societățile listate pe bursa de valori. Din păcate, nu toate companiile sunt dispuse să aplice principiile transparenței și responsabilității, drept pentru care este necesar să existe reglementări care să impună reguli de guvernanță corporativă.

„Fără un cadru serios de reglementare și supraveghere atentă, piața poate să intre în derapaje mari”, spune Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), referindu-se la piața de capital din țara noastră. Bursa de Valori București (BVB) a adoptat în urmă cu mai mulți ani un cod de principii și a impus reguli de transparență companiilor listate și a făcut pași importanți în transformarea BVB într-o piață modernă, ușor de accesat de către societăți și de către investitori. Însă nu ne aflăm la capăt de drum și mai sunt lucruri de făcut, mai ales în perspectiva Pieței Unice de Capital din Uniunea Europeană care ar trebi să devină funcțională din 2019.

BVB și ASF au stabilit câțiva obiective care vor fi urmărite pe termen mediu pentru piața de capital. În primul rând se dorește ca guvernanța corporativă să includă și reguli pentru managerii companiilor. „Și Codul Bursei și proiectul de regulament pe care l-am supus dezbaterii publice vor ține cont de autoritatea profesională a fiecăruia și buna reputație, atât morală, cât și socială, a fiecăruia”, arată Mircea Ursache. Reputația managementului este unul dintre indicatorii principali la care se uită investitorii atunci când iau o decizie de cumpărare, după cum arată și studiul prezentat de Claire Lavery, vicepreședinte la Rivel Research Group, care că încrederea în management și credibilitatea acestuia este primul indicator verificat pentru 72% dintre investitorii (studiul a fost realizat anul trecut în America de Nord, Asia și Europa). Cu atât mai mult este acest indicator important la noi, în situația din prezent, cu multiple arestări ale unor oficialităților și șefilor de companii.

Piața unică din 2019

Al doilea obiectiv de urmărit pentru BVB și ASF este transparența, un capitol pe care multe societăți nu îl înțeleg sau nu vor să îl înțeleagă. Nu este vorba doar de companiile de stat, ci și de cele private. De regulă, o afacere condusă în cvasi-totalitate de fondatorul și proprietarul ei, nu acceptă prea ușor regulile de transparență pentru că nu se dorește oferirea de explicații pentru deciziile luate. Din păcate, transparența, inclusiv cea decizională, este obligatorie pentru firmele listate la bursă.

„Actele normative din ultima perioadă a apropiat foarte mult România de legislația din Uniunea Europeană, lucru necesar în condițiile în care din 2019 vom avea o Piață Unică de Capital”, spune vicepreședintele ASF. Până atunci ar mai trebui însă finalizatea privatizările, parțiale sau totale, zonă în care România stagnează. „Europa se mișcă cu pași rapizi, Franța vinde toate pachetele minoritare, privatizează aeroporturile, Italia vinde Poșta. Noi avem un program și cred că în cadrul comisiilor interministeriale, cu un Guvern de specialiști, vom reuși să transpunem în acest an un obiectiv fundamental pentru piață, anume să avem surse suplimentare la buget, dar prin oferte publice inițiale să capitalizăm și companiile”, arată Ursache.

Oficialii au anunțat că se ur­mă­rește și creșterea protecției investitorilor, în principal a acționarilor mici. ASF a înființat o direcție specială pentru protecția „consumatorilor de piață de capital”, în special a acționarilor minoritari. „Îmi doresc ca situațiile de nesiguranță a pieței și comentariile față de investiția în piața de capital să dispară. Nu avem în momentul de faţă niciun eveniment sau semn de întrebare cu privire la corectitudinea comportamentului pe piaţă în sectorul pieţei de capital. Spun asta în condiţiile în care sunt un mare susţinător şi al răscumpărărilor (mi se pare un lucru bun să consolidezi acţionariatul şi să creşti valoarea acţiunilor), dar şi a consolidării valorii acţiunilor, dar nu în orice condiţii, ci în condiţiile în care nimeni nu este păgubit, acţionarii minoritari sunt just despăgubiţi”, explică vicepreședintele Autorității.

Este încurajator să vezi că, după ani de certuri și contraziceri, Bursa și autoritatea de reglementare (ASF) se pun de acord cu măsurile ce trebuie luate pentru creșterea pieței de capital. „Cred în ecuația bursă-ASF-instituțiile statului de protecție a consumatorilor-Guvern și cred că piața de capital va reuși să treacă de la statutul de piață de frontieră la cel de emergentă până în 2019”, arată Mircea Ursache. Să sperăm că are dreptate, mai ales în condițiile în care România ar fi trebui să treacă anul acesta la statutul de piață emergentă (care va deschide calea către fondurile mai de investiții), dar absența noilor listări de anul trecut și lichiditatea redusă ne țin încă pe loc. Și cum 2016 nu a început deloc bine pentru piețele de capital din lume și inclusiv pentru BVB, sunt șanse mari ca listările să fie amânate pentru anul viitor.

Sunt un susținător al răscumpărărilor de acțiuni, dar numai în condițiile în care nimeni nu este paugbit, iar acționarii minoritari sunt just despăgubiți.
Mircea Ursache, vicepreședinte ASF