Pe de-o parte, în ultimii ani, autoritățile au realizat modificări legislative care au crescut numărul și valoarea sancțiunilor. De asemenea, lansarea aplicației „Inspectorul Pădurii,” a contribuit la creșterea sesizărilor privind transporturile ilegale de lemn. Practic, orice deținător de smartphone poate verifica în timp real legalitatea unui transport de material lemnos, fără să mai fie necesară apelarea la numărul de urgență 112.

În același timp, a crescut și gradul de implicare a societății civile și a companiilor private. Programele de împădurire se înmulțesc de la un an la altul, subiectul începând să fie prezent din ce în ce mai des pe agenda publică.

Refacerea suprafețelor defrișate și prevenirea alunecărilor de teren se numără printre obiectivele principale ale programelor de împădurire, însă prin implicarea elevilor și studenților, a ONG-urilor și companiilor private, componenda educativă este la fel de importantă. O sesiune de împădurire nu crește doar numărul de puieți plantați ci crește totodată și gradul de conștientizare a problemei la nivelul societății.

În acest sens s-a petrecut și acțiunea de împădurire care a avut loc weekendul trecut la Dumbrăvița, județul Brașov. Cea de-a doua sesiune din acest an de plantare, din cadrul proiectului Pădurea de Mâine, s-a tradus prin reîmpădurirea a alte 10 hectare de teren.

Printre cei prezenți la acțiunea de împădurire s-au numărat studenți de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, membri ai comunității și autorităților locale, voluntari din zona Brașovului, personalul silvic, Inspectoratul de Jandarmi Județean Nicolae Titulescu Brașov și angajați ai Holzindustrie Schweighofer de la fabrica de cherestea din Reci, care au contribuit la plantarea a 50.000 de puieți de gorun, frasin și paltin de munte.

„Mă bucur că ne întoarcem cu proiectul Pădurea de Mâine pentru a doua oară în județul Brașov. Prima plantare a avut loc în primăvara anului 2018, tot la Dumbrăvița când am plantat 50.000 puieți. Sper să reușim aici, în câțiva ani, refacerea unei păduri de peste o sută de hectare. Suprafața de la Dumbrăvița pe care am plantat astăzi este una dintre cele 13 suprafețe selectate pentru acest an în cadrul proiectului Pădurea de Mâine. Anul acesta reîmpădurim 50 de hectare de terenuri forestiere degradate, cu un total de 204.000 de puieți de molid, fag, paltin, frasin, brad și stejar,” a declarat Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului Pădurea de Mâine.

Suprafața de plantare de la Dumbrăvița a fost despădurită în anii 1950-1960 pentru extinderea pășunilor și a fost reintrodusă în fondul forestier în anii 2000. În cadrul proiectului Pădurea de Mâine, la Dumbrăvița au fost plantate zece hectare cu gorun, frasin și paltin de munte în 2018, anul acesta acțiunea continuând pe alte zece hectare.

Însă Pădurea de Mâine este un program național, care, de la lansarea din toamna anului 2017 și până în prezent, se traduce prin plantarea a peste 160.000 de puieți, pe o suprafață de 40 de ha. Până acum, Pădurea de Mâine a angrenat peste 1.000 de voluntari în acțiunile sale desfășurate în opt județe din țară.