Chiar in aceasta perioada, unul din operatorii de telefonie mobila romani deruleaza o campanie publicitara pentru promovarea unui sistem de imbunatatire a vitezei de navigare pe Internet. Iti amintesti, desigur, reclama cu tipul caruia ii vine sa ia la pumni computerul.
Desi viteza maxima de navigare pe care ti-o pune la dispozitie furnizorul de Internet nu poate fi depasita in ruptul capului, exista totusi o serie de ,,smecherii,, care iti permit sa optimizezi navigarea, cu alte cuvinte, sa folosesti la maximum resursele disponibile. In mare, conexiunea ta la Internet seamana mult cu o conducta de apa al carei debit poate creste, daca o cureti de mizerii si impuritati.
Pe Internet, ,,mizeria,, este reclama abuziva venita pe e-mail (spam) sau prin deschiderea unor ferestre nesolicitate (pop-up, ad-ware), stocarea informatilor despre sistem fara acordul utilizatorului (cookies, web bugs) si, nu in ultimul rand, programele care permit accesul neautorizat (SpyWare, troieni). Toate acestea folosesc resursele unui sistem, facand uneori conexiunea de neutilizat.
,,Prin optimizarea conexiunii la internet inteleg modul in care poti sa exploatezi web-ul cu cat mai putini bani. Nu este normal sa pierzi timp si bani pentru a vedea in casuta de inbox sute de scrisori care nu iti folosesc la nimic,,, afirma Radu Niculescu, director de marketing la Ultra PRO Computers.
Slava Domnului, exista o multime de programe care au rolul de a rezolva astfel de probleme. Majoritatea functioneaza asemanator unui antivirus, pentru a putea proteja sistemul in timp real.
Probleme pot aparea si din cauza conexiunii fizice, incepand de la firele din casa pana la ce din exterior, care nu mai depind de tine. Regula ar fi sa te feresti sa faci improvizatii si sa folosesti cat mai putine fire si lipituri.
Chiar si atunci cand nu te confrunti cu inconvenientele enumerate mai sus, exista o se serie de procedee pentru optimizarea legaturii la Internet. Cel mai la indemana consta in actualizarea permanenta a sistemului prin up-date-uri pentru driverele de la modem, sistemul de operare si programele navigare sau de e-mail. Chiar daca ti se pare ca programele tale merg fara probleme, tot timpul este loc de mai bine.
Un utilitar care nu ar trebui sa lipseasca de pe nici un calculator este un download manager. La ce este bun un asemenea program? Daca in timpul transferului unui fisier conexiunea este intrerupta, programul ,,stie,, sa reia download-ul din locul in care a fost intrerupt. Acest avantaj se simte mai ales in cazul fisierelor mari, ele putand fi descarcate in mai multe reprize. Calculatorul poate fi programat sa faca download-ul in anumite zile sau ore.
De ajutor va poate fi si un program de tipul Internet Turbo. Acesta modifica diverse setari ale sistemului de operare, pentru a optimiza navigarea pe Internet. Chiar daca nu aduce o imbunatatire prea mare, uneori se simte diferenta.
Bineinteles, optimizarea ideala se poate face cumparand o conexiune mai buna. si nu trebuie sa te gandesti ca pentru asta e neaparat necesar sa dai mai multi bani. Decat sa cheltui prea mult pe factura telefonica, mai bine dai aceeasi suma sau chiar mai putin, impartind o conexiune prin cablu cu minimum doi sau trei prieteni.