Banca centrală din Elveția a prezentat marți publicului noua bancnotă de 1.000 de franci elvețieni, care va fi pusă în circulație din 13 martie anul în curs. Aceasta va fi una dintre cele mai valoroase bancnote din lume.

În momentul de față, majoritatea băncilor centrale nu mai emit bancnote de mare valoare, pentru a combate infracțiunile de spălare de bani și evaziune fiscală. 17 bănci centrale din cele 19 din zona euro au încetat să mai emită bancnote de 500 de euro începând din ianuarie anul acesta. Băncile centrale din Germania și Austria vor înceta emiterea bancnotei de această valoare din 26 aprilie.

Elvețienii sunt obișnuiți să plătească cu bani cash și să folosească bancnote de mare valoare atunci când cumpără produse de lux sau achită facturi. De asemenea, bancnota de mare valoare are și rolul de stocare, pentru că Elveția aplică o dobândă mică sau negativă la depuneri. Banca Centrală din Elveția a transmis că până în prezent nu există indicii că infractorii ar folosi frecvent bancnota de 1000 de franci elvețieni.

SURSA: Radio China