"Imediat după Revoluţia din 1989, în sectorul metalurgic din România lucrau aproximativ 250.000 de salariaţi. În urma măsurilor implementate pe baza acordurilor încheiate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), metalurgia nu se mai bazează, în prezent, decât pe 25.000 de profesionişti. Deşi a fost privatizat pe o sumă derizorie, de numai 50 milioane de dolari, Combinatul Sidex Galaţi reprezintă totuşi un exemplu fericit, pentru că totuşi mai există sub actuala denumire de ArcelorMittal. În cele mai multe cazuri, însă, combinatele metalurgice au dispărut cu totul, fiind privatizate prin lichidare", a afirmat Marius Cornenco.

Prezent la conferinţă, Petru Dandea, vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, a menţionat că România face parte din al doilea grup de ţări, din punct de vedere al statelor europene cele mai afectate de măsurile de austeritate impuse de FMI.

"Măsurile de austeritate impuse de FMI au produs cele mai dure efecte în plan social în Grecia, însă România face parte din al doilea grup de ţări, din punct de vedere al statelor europene cele mai afectate de aceste decizii economice. În contextul actual, trebuie să încercăm să vedem în ce fel organizaţiile societăţii civile pot determina o schimbare a atitudinii instituţiilor financiare internaţionale, pentru a le face mai responsabile faţă de cetăţeni", a mai spus Dandea.

Conferinţa naţională "Rolul instituţiilor financiare mondiale în domeniul politicilor de dezvoltare; Condiţionalităţile programelor FMI încurajează sărăcia şi favorizează corporaţiile' a fost organizată de CNS Cartel Alfa, în cooperare cu Jubilee Debt Campaign, EURODAD şi ACTION AID. Conferinţa face parte din programul de acţiuni al proiectului european 'Promovarea schimbării atitudinii la nivel European privind rolul Fondului Monetar Internaţional în politicile de dezvoltare şi sprijin pentru ţările în curs de dezvoltare pentru managementul datoriei publice şi atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului".

Sursa: Agerpres