in fine, a venit primavara. Nu numai calendaristic, dar si din punct de vedere meteorologic; mama natura ne-a mai iertat o data de iarna friguroasa cu geruri aprige si zapada multa, amintindu-ne i aceste ultime zile ca se apropie sarbatorile pascale. Iar de Pasti, orice romin – oricit de putin evlavios ar fi – stie ca aceasta mare sarbatoare a crestinatatii trebuie itimpinata nu numai cu post (fiindca oricum, multi dintre semenii nostri „beneficiaza” de o alimentatie austera mai tot timpul anului), dar si cu o imprimavarare/curatire a sufletului si a locuintei. Ca sa itimpini invierea Domnului cum se cuvine, se recomanda o curatenie generala serioasa – cu spalatul geamurilor, scuturatul covoarelor, spalatul pardoselilor sau frecatul si lustruitul parchetului etc. Dar si la serviciu, al doilea habitat al omului modern, aceleasi actiuni de improspatare si curatenie sunt reclamate de birourile sau sediile firmelor, ca doar primavara vine o singura data pe an.
Unii dintre noi ne apucam din timp sa primenim ambientalul din „rezidentialele” apartamente de bloc, conform unui plan bine stabilit; camera cu camera, obiect dupa obiect, toate sunt luate la curatat, sters de praf, lustruit sau spalat, asa icit sa nu ajungem i ajun de Pasti cu casa vraiste si, i criza de timp, sa facem o curatenie de mintuiala. Altii, persoane ocupate zi lumina, nu prea au timp de asa ceva, fiind nevoiti sa apeleze la persoane sau firme specializate. Dar fie ca apelezi la prestatorii ocazionali, recomandati de amici sau rude (poate la preturi mai mici, dar cu riscul de a nu fi multumit de servicii sau de a constata lipsa unor obiecte valoroase din apartament), fie ca soliciti companiile specializate – care ofera programe de curatenie itr-o gama larga si diversa, valabile deopotriva pentru locuinte si birouri – bani tot trebuie sa cheltuiesti.
in cele ce urmeaza vom insista doar pe varianta de curatenie generala i apartamentele persoanelor fizice, respectiv i birouri. Dar ce presupune o curatenie generala, facuta la meserie ? in mare, putem enumera urmatoarele operatiuni: curatarea mecanica a pardoselilor dure si a grupurilor sanitare; tratarea lor cu solutii de impregnare, refacerea peliculei protectoare, idepartarea murdariilor rezistente si a petelor; spalarea mochetelor, a covoarelor; idepartarea depunerilor de piatra si sapun de pe instalatiile sanitare; odorizarea icaperilor si curatarea peretilor; aspirarea si stergerea prafului de pe suprafetele mobilelor; dezinfectarea grupurilor sanitare si a bucatariei; spalarea mozaicului; spalarea geamurilor accesibile si a celor exterioare (inclusiv cele greu accesibile). Unele firme mai ofera si servicii speciale de dezinsectie, de instalare si itretinere a sistemelor moderne de lavoar, de verificare si itretinere a instalatiilor electrice, de spalare a tapiteriilor, echipamentelor de birou etc. Curatenia se va presta i functie de disponibilitatea clientului, i afara orelor de program sau i timpul acestuia (i cazul sediilor de firme) sau la solicitarea expresa (data si ora) pentru persoanele fizice. Pretul se stabileste i functie de suprafata, numarul persoanelor deplasate, detergentii si dezinfectantele folosite, echipamentul utilizat, plasamentul obiectivului (apartament sau birou), perioada de timp necesara finalizarii operatiunilor. Evident, i cazul unor contracte anuale de curatenie se practica politica de disconturi (reduceri).