Cristian Tudor Popescu a dat detalii despre strategiile politice ale PNL și PSD și a analizat posibilitatea unei înțelegeri între cele două formațiuni politice. El a spus, la Digi 24, că nu știe dacă a fost o înțelegere între Marcel Ciolacu și Ludovic Orban, dar că știe cu certitudincă s-a desfășurat Campionatul Național de Ridicol Anticipat. El a făcut astfel referire la mesajul transmis de Ciolacu pentru Orban, prin care l-a parafrazat pe Traian Băsescu atunci când acesta i s-a adresat lui Adrian Năstase, și anume „Domnule Orban, nici nu știți cât de mic începeți să fiți…”.

„Nu am de unde să știu dacă a fost o înțelegere – numită blat -, între domnii Ciolacu și Orban sau și domnul Iohannis. N-am de unde să știu așa ceva. Ce știu cu certitudine este că s-a desfășurat „Campionatul Național de Ridicol Anticipat”. Asta știm sigur.

Nu știm dacă-i blat, dar ridicol anticipat este. În care campionat, câștigă cel ce se clasează pe locul doi. Ridicol, firește, condimentat cu prostie. Este un zăcământ național inepuizabil. Am spus-o întotdeauna – prostia -, ce petrol, ce minereuri, ce gaze… Nu, domne. Prostia este zăcământul nostru național cel mai bogat. Și care trebuie exploatat. Și este.

Domnul Ciolacu parafrazează, într-un acces de nătângie, ce i-a spus Traian Băsescu lui Adrian Năstase când l-a bătut în anul 2004. „Adriane nici nu știi, cât de mic începi să fii”, a comentat CTP.

Să iei funia și să strigi în casa spânzuratului

El a comentat acea zicere a lui Băsescu, de folosire a unei imagini percutante, a unor cuvinte care creează imagine ca să o lipești de mintea alegătorilor.

„Și spuneam: dacă Băsescu ar fi spus „în ultima vreme, statura politică a domnului premier Adrian Năstase s-a diminuat considerabil”, dacă spunea asta, nu reținea nimic nimeni. În schimb, „Adriane nici nu știi cât de mic începi să fii” este eficientă ca imagine.

Ca să iei acum, să iei funia și să strigi în casa spânzuratului, parafrazând-o către Ludovic Orban, înseamnă să-ți dai cu levierul în genunchi. Asta face domnul Ciolacu, foarte încântat. „Ce-mi plac glumele mele!”, ar spune autorul acelei replici”, a punctat jurnalistul.

Campionatul Național de Ridicol Anticipat

„Campionatul Național de Ridicol Anticipat”. Ceea ce este fascinant, este capacitatea acestor oameni de a minți fără să tresară, în văzul unei întregi țări. Ăsta este un lucru excepțional. O calitate excepțională. Să nu ai un moment de șovăială, de jenă, de exitare… Nu, domne!

Întotdeauna se vehiculează de către acești domni politicieni sentimente dintre cele mai nobile. Dragostea față de popor, grija față de om, dăruirea față de națiune… Nu auzi decât asta. Și dacă ai un cap cât de cât limpede, îți dai seama ce este în spatele acestor vorbe și nu poți decât să îi privești fascinat.

Vasăzică ce spun domnii aceștia de la PSD în legătură cu alegerile locale în două tururi. Zbiară dânșii că „se încalcă flagrant recomandările Comisiei de la Veneția”, „cele mai elementare reguli ale democrației”, pentru că se schimbă regulile jocului în timpul jocului, în cele șase luni până la alegeri. Asta fac acum. Înainte de alegerile europarlamentare, același PSD, același, că în afară de Dragnea sunt tot ăia acolo, același PSD se chinuia să sucească gâtul referendumului lui Iohannis. Când încercau cu Autoritatea Electorală Permanentă să schimbe regulile, astfel încât oamenii să nu voteze la referendum. „Ai dreptul să votezi separat”, „să nu te intereseze referendumul” și așa mai departe…”, a spus CTP.

El a vorbit și despre alegerea primarilor în două tururi, atacând dur PSD.

„Și acum vin și spun, ca și cum ei au fost apărătorii democrației și ai regulilor electorale de când se știu ca partid. Nu clipește domnul Ciolacu. Vorbesc despre aceste două tururi – și am spus, alegerile în două tururi sunt mai democratice decât cele într-un singur tur. Dar de ce îi interesează acum respectarea democrației și a regulilor? Pentru că știu că în două tururi ar avea probleme foarte mari, PSD-ul.

Dacă nu ar știi că ar avea probleme mari cu USR-ul și cu PNL-ul în două tururi, nu i-ar interesa. Nu i-ar interesa nici democrația, nici încălcarea regulilor… „Dacă e în avantajul nostru, treacă…”, a arătat jurnalistul.

Să trecem la liberali

„Acum să trecem la liberali. Care spun: „Domne, nu se mai poate, trebuie să avem alegeri anticipate, ne întoarcem la popor pentru ca să obținem o majoritate consolidată în Parlament și să putem să guvernăm”. Deci, ce fac domnii liberali? Ei, cu alegerile anticipate vor să fie votați pentru ce vor face DUPĂ ce vor câștiga alegerile anticipate și va fi pus din nou domnul Orban prim-ministru.

N-au vrut să fie votați și să câștige pentru ce ar fi făcut ACUM. În loc să se ocupe cu anticipate, să fi guvernat. Ce hotărâri au luat care să privească starea economică, starea financiară, starea socială a oamenilor, pe care să le blocheze Parlamentul? Ce hotărâri au luat?

Sunt lucruri bune făcute de liberali, ceea ce arată că ar fi putut să facă în continuare lucruri bune la guvernare. (…)

Dacă le respinge CCR, le contestă PSD-ul și le respinge Curtea, oamenii le văd. Văd cine le-a propus, văd că erau cu adevărat în sprijinul poporului și le respinge PSD-ul și Curtea Consituțională. Foarte bine! Și pe urmă vin alegerile… Și așa câștigau. Câștigau pe ce făceau efectiv. Nu avea importanță că ăștia blocau. Era important să se vadă buna credință, să se vadă buna intenție și competența în raport direct cu populația.

Asta, după părerea mea, era calea”, a conchis Cristian Tudor Popescu.