„Unii minimizează efectele COVID-19, ceea ce duce la nerespectarea măsurilor de protecţie, la comportamente iresponsabile, care pun în pericol atât sănătatea, cât şi economia”, a declarat Andrej Plenkovic în cadrul unei reuniuni a guvernului său, conform agerpres.ro

Economia trebuie să continue să funcţioneze

„Economia trebuie să continue să funcţioneze (…), dar pentru a asigura acest lucru, responsabilitatea individuală şi disciplina fiecărui cetăţean sunt esenţiale”, a adăugat acesta.

În primele luni ale pandemiei, Croaţia a înregistrat mai puţin de 100 de cazuri de contaminare pe zi, ajungând să nu mai aibă aproape deloc la mijlocul lunii mai.

Această tendinţă s-a inversat însă odată cu deschiderea frontierelor în această vară într-o ţară unde turismul contribuie cu aproximativ o cincime la venitul naţional. Cu doar 4,2 milioane de locuitori, Croaţia a anunţat joi un număr record de 542 de noi contaminări.

Trebuie menționat că această ţară membră UE a înregistrat în total 19.000 de contagieri şi 310 decese asociate noului coronavirus.

Sute de proprietari de baruri şi restaurante au tras obloanele în semn de protest

De asemenea, sute de proprietari de baruri şi restaurante din Zagreb au tras obloanele joi timp de o oră pentru a cere ajutoare fiscale de la guvern şi a avertiza cu privire pierderile masive de locuri de muncă. În ultimele săptămâni au avut loc proteste similare şi în oraşele croate de pe malul Adriaticii.

La începutul lunii septembrie, mii de oameni au manifestat la Zagreb împotriva restricţiilor impuse de guvern, considerând că acestea le încalcă libertatea.

De la jumătatea lunii iulie, purtarea măştii a devenit obligatorie în transportul public, în magazine şi toate serviciile unde se intră în contact cu clienţii. Bosnia a raportat, de asemenea, un număr record de cazuri noi joi. Numărul acestora a fost de 453.