Oamenii de afaceri nu risca sa investeasca acum in ideile altora. Ei spun ca nu e momentul potrivit pentru un start-up. Prefera sa consolideze afacerile deja existente si sa investeasca in proiecte gandite si aprobate inainte de aparitia crizei.

 

In opinia lui Marius Ghenea, presedintele PCfun, nu este momentul potrivit pentru un start-up deoarece, intr-o perioada de criza financiara, are mai putine sanse de succes decat intr-o perioada stabila sau de crestere a pietei. Totusi, Ghenea vede si cateva exceptii: start-up-urile pe nise de piata in care nu exista jucatori puternici si care sunt oportune in perioade de criza (servicii pentru recuperarea creantelor), cele facute cu o capitalizare solida si, nu in ultimul rand, start-up-urile realizate de sau impreuna cu „business angeli” cu o reputatie solida, in care piata are incredere si ii sustine.

 

“Ar fi indicat sa investim in afaceri existente, carora le putem analiza istoricul si strategia de pana acum, astfel incat sa ne asiguram ca sunt companii care pot trece cu bine prin perioada de criza, urmand ca dupa aceasta perioada sa devina mai puternice pe piata si sa aiba o crestere semnificativa a valorii lor de piata, oferind astfel un randament bun investitorilor dispusi sa intre in afacere intr-o asemenea perioada de criza”, a declarat, pentru Capital.ro, Marius Ghenea.

 

De la declansarea crizei, nu a intrat decat in proiecte conexe celor deja demarate anterior. „Mai multe proiecte care au aparut in atentia publica dupa declansarea crizei, erau proiecte demarate cu cel putin o jumatate de an in urma. Nu am incetat sa analizez proiecte noi de business, insa, in prezent, ma uit cu mult mai mare precautie la propuneri start-up, prefer companii existente care au nevoie de finantare”.

 

Un alt Business Angel cunoscut, Radu Tudorache, directorul Newarch Investements, a investit mult in piata imobiliara, in birouri si centre logistice sau industriale. Desi  este in continuare increzator in acest domeniu, Tudorache spune ca trebuie sa asteptam cel putin un an ca sa incepem un proiect imobiliar. “Chiar daca am terenuri pe care astazi nu pot sa le dezvolt, ele nu reprezinta foarte mult din portofoliul imobiliar. Portofoliul imobiliar de azi genereaza venituri din chiriile care se obtin fie pe zona de logistica, fie pe zona de birouri sau industriala”.

 

De asemenea, Tudorache crede ca s-a investit mult prea mult in anii anteriori intr-o gramada de proiecte care functionau sau nu functionau. “Daca ne uitam la rata de dezvoltare a creditului bancar in Romania, discutam de rate de 60-70%, in conditiile in care PIB-ul a crescut 5-8% in 2008. Unde sunt banii investiti? In falimentele care au fost, sunt si vor fi, falimente generate de evaluarile exagerate ale unor active sau afaceri.”

 

 

 

Totodata, sustine ca investitiile nu vor mai reveni niciodata la nivelul anilor 2007-2008. “Oamenii de afaceri vor investi cu mai multa atentie. Poate vor fi mai multe investitii la numar, dar in medii mai predictibile”.

 

Dragos Anastasiu, manager Eurolines, unul alt apreciat “inger-investitor” ar investi in afaceri cu potential, dar care au probleme de finantare in acest moment. Afaceri care ruleaza, care au dovedit ceva pana acum. “Am restrans activitatile si incercam sa ne focusam pe cele de baza. Cat priveste  piata in care activam ( turism si transport ), aceasta isi va reveni insa dupa primele luni ale anului. Lumea va circula si va face concedii. Poate mai aproape, poate mai ieftin, poate mai rar. Dar se va misca. Legea tichetelor de vacanta va determina multi romani sa faca vacante, mini-vacante. Pentru activitatile noaste sunt optimist”, a afirmat, pentru Capital.ro, Dragos Anastasiu.