sofer intervievat de o echipa de televiziune. „Noile uniforme, mai ales cele de vara, nu mai au exact acele caracteristici care sa le permita politistilor, la nivel non-verbal, sa fie luati in serios si sa li se recunoasca autoritatea”, explica psihologul Daniel Bichis.
Dar nu doar prestigiul politistilor are de suferit din cauza noilor vesminte. Cei care le-au creat (oficial, „un colectiv de specialisti din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor”, neoficial, mai multe case de moda, unele cu renume) nu par sa fi luat in seama ca este vorba de mai mult decat niste haine obisnuite. Astfel, politistii se plang ca, in loc sa-i fereasca de ploaie, capela strange apa si o arunca spre ceafa sau ca incaltamintea nu-i facuta pentru drumuri lungi si nici nu tine prea bine la umezeala si noroaie.
„Calitatea materialelor este foarte proasta. Ii vom chema pe cei de la Interne pentru lamuriri despre achizitiile facute”, declara senatorul liberal Norica Nicolai, membra a Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala. Presedintele comisiei, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, spune ca este interesat mai ales de preturi, atat in ceea ce priveste uniformele, cat si cele peste 1.000 de autovehicule cumparate in ultimul an.
Caci daca o uniforma de armata, din materiale speciale, proiectata sa fie folosita si vara si iarna, costa circa 7,5 milioane de lei, o uniforma completa de politist (de vara, de iarna si de gala) este estimata la cel mult 27 de milioane de lei. In ceea ce priveste masinile, au fost preferate, din motive destul de greu de inteles, marci scumpe (Volkswagen – 48% si Mercedes – 21%) si modele cu motorizari generoase. Puternice, dar si mari consumatoare de carburanti (intre 15 si 20 de litri la 100 km).    n

Uniforma, bucata cu bucata
Preturi (fara TVA) estimate de MAI pentru diverse componente ale uniformei:
– 200.000 lei – tricoul si 265.000 lei – camasa
– 230.000 lei – sepcuta si 500.000 – 700.000 lei – caciula din blana naturala
– 5.750.000 lei – completul modular (geaca speciala)
– 160.000 lei – cravata
– 750.000 lei – pantofii
– 700.000 lei – pantalonii de iarna