Atacanţii sunt mereu în ofsaid, mijlocaşii joacă dezlânat, iar apărătorii au intrat deja în panică.

Dacă totul s-ar întâmpla în fotbal, acesta ar fi momentul în care patronul ar decide schimbarea antrenorului. E haos perfect pe terenul de joc! Atacanţii sunt mereu în ofsaid, mijlocaşii joacă dezlânat, iar apărătorii au intrat deja în panică. (Rog reprezentantele sexului frumos să ceară ajutor de specialitate înainte de a continua citirea textului şi le cer scuze în special pentru folosirea termenului greu de înţeles ofsaid). Să ne reamintim tactica de joc iniţială. Pressing permanent pe colectarea taxelor, intrări dure la evaziunea fiscală, eliminarea personalului auxiliar excedentar şi jucători împrumutaţi de la echipele din străinătate FMI şi UE pentru un sezon, până deprindem faza de construcţie. Rezultatul estimat al partidei: 1,8% creştere economică şi un Boc ce va oferi cupa artizanului de drept al victoriei, nu înainte de a o ridica el însuşi deasupra capului în direct la TV. Vremuri frumoase, când fostul meu vecin de pagină, Ionuţ Popescu, a pus prinsoare cu autorul acestor rânduri pe o sticlă de şampanie că vom avea creştere economică în 2010.

Ce s-a petrecut în iarbă poate fi cu greu numit fotbal. Fără recuperări de baloane în apărarea colectării taxelor, cu atacul la evaziune ineficient şi ciuruiţi la construcţie de sindicatele rudelor, căţeilor şi purceilor adunaţi sub umbrela loturilor finanţate de stat, echipa s-a comportat lamentabil. Nici jucătorii profesionişti aduşi de la FMI nu mai sunt la fel de optimişti cu privire la rezultat. Se pare că ar trebui să ne bucurăm cu un zero-virgulă-ceva la sută, dacă reuşim şi atât. Pe parte economică, să ne exprimăm aşa cu cuvintele vestitului om de fotbal Gigi Becali, lucrurile stau la fel de prost. BNR, prin vocea lui Lucian Croitoru, ne explică deja că Guvernul român nu poate să relanseze economia, că salvarea nu poate veni decât din afară. Consorţiul Vinci–Aktor ne anunţă că nu ne mai face autostrada din cauza lipsei de finanţare. Iar consultanţii fiscali de tipul KPMG au început deja să vorbească despre iminenţa creşterii TVA şi să recomande oportunitatea corelării acestei măsuri cu altele de relaxare fiscală, de tipul reducerii CAS.

Ar fi nedrept să spunem că toate veştile din economie sunt negative. Câteva flori au răsărit pe câmpia dezamăgirilor noastre. Declinul din industria auto a încetat în urma programului „Rabla“, creşte traficul aerian către şi dinspre România, exporturile sunt în creştere, în special datorită Dacia. În plus, pe piaţa electronicelor pare că există un reviriment datorat noilor tehnologii, precum televizoarele 3D sau iPad-ul Apple. Asistăm parcă la o revenire economică în două trepte. Primele semne pozitive apar din domeniul priva, care a reacţionat repede la criză, s-a restructurat şi acum revine pe linia de plutire. În schimb, statul obez s-a mişcat greu şi anulează rezultatele pozitive ale privaţilor. Să sperăm că ne vom reevalua tactica la pauză, iar fluierul final pentru 2010 al arbitrului ne va găsi cu toată echipa în teren şi mai multe goluri înscrise decât primite.

Claudiu Şerban, director general Editura Evenimentul şi Capital