"Da, bineînţeles că s-ar putea repeta. Risc zero nu există", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Helen Kearns. Evenimentul de anul trecut a provocat pierderi de peste 1,7 miliarde de dolari, potrivit estimărilor CE.
Kearns a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că Uniunea Europeană (UE) a lucrat intens în timpul ultimului an pentru a pune în practică aşa numitul "cer unic european", care are ca obiectiv îmbunătăţirea funcţionării serviciilor de navigaţie aeriene comunitare şi reducerea costului zborurilor în Europa.

Desemnarea Agenţiei Europene pentru Securitate Aeriană (Eurocontrol) ca administrator unic comunitar – măsură luată ca parte a proiectului cerului unic – a fost daja stabilită la nivel tehnic. CE speră ca acest pas să fie confirmat în mod oficial în luna iunie, susţine Kearns.

Purtătorul de cuvânt a pus accent pe faptul că una dintre principalele probleme apărute în timpul crizei provocate de norul de cenuşă a fost lipsa unui coordonator european suficient de puternic pentru a putea lua decizii foarte rapid.
SURSA: Agerpres