Canalele de exploatare spre pânzele freatice ‘s-au triplat, cel puţin, în ultimii 50 de ani’, subliniază raportul, realizat în colaborare cu UNESCO şi publicat în deschiderea celui de-al 6-lea Forum Mondial al Apei la Marseille /Franţa/.

‘Indiferent de cât de mari sunt volumele conţinute de aceste rezervoare naturale, ele riscă, întrucât nu este vorba despre resurse regenerabile, să sfârşească prin a fi epuizate dacă nu sunt gestionate în mod corect’, explică raportul. În anumite zone sensibile, aceste resurse subterane au ‘atins deja limite critice’, potrivit aceleiaşi surse.

Cu o populaţie mondială care a depăşit pragul de şapte miliarde de indivizi, nevoile alimentare ar urma să crească cu 70% până la orizontul lui 2050, cu o cerere crescândă pentru produsele de origine animală, care necesită cantităţi enorme de apă.

‘De fapt, notează raportul, această creştere a cererii alimentare ar urma să se traducă printr-o creştere cu 19% a apei utilizate de sectorul agricol ce reprezintă deja actualmente 70% din consumul global de apă’. Aceste cifre riscă să fie chiar şi mai ridicate în absenţa unor reforme aprofundate aplicate producţiei şi randamentului agricole, subliniază autorii documentului.
SURSA: Agerpres