Creşterea populaţiei globale, o bombă cu ceas?

Tulburări sociale, viruși, foamete – oricare dintre ele, sau toate la un loc, ar putea contribui la un scenariu terifiant, dar un eveniment meteorologic programat, cum ar fi  un eveniment extrem, care coincide cu o maree înaltă, ar putea distruge într-o clipă numeroase viețuitoare, scrie Discoverwildlife.

Și totuși, dacă așa cum arată toate datele, natalitatea, la nivel global, scade, de ce populația lumii continuă să crească? „Impulsul populației” înseamnă că va fi nevoie de câteva generații pentru ca cifrele să se inverseze.

Femeile au mai puțini copii. Pe măsură ce trec prin ani fertili, următoarea generație va fi o cohortă mai mică, cu mai puțini copii. În cele din urmă, impulsul populației va încetini, până când se va opri.

Lumea intră într-un nou echilibru, iar creșterea rapidă a populației se apropie de sfârșit

„Una dintre marile lecții ale istoriei demografice este că perioadele de creștere rapidă a populației sunt temporare”, scrie Max Roser, fondator și director al Our World in Data. „Lumea intră într-un nou echilibru, iar creșterea rapidă a populației se apropie de sfârșit”, susține acesta.

Potrivit laureaților Premiului Nobel, populația lumii va intra în declin în următorii 40 de ani din cauza scăderii natalității, ceea ce va cauza o lipsă masivă a forței de muncă.

Deși scăderea natalității ar putea ajuta la combaterea crizei climatice, într-un final, populația tot mai îmbătrânită va distruge economia globală.

În ultimele decenii, am fost martorii unei explozii a populației. Într-o lună de zile se va naște copilul care va aduce populația lumii la pragul de opt miliarde de persoane. Acest „boom demografic” a fost citat de experți ca fiind o provocare fără precedent pentru echilibrul ecologic al planetei noastre.

În 2017, 50 de laureați ai Premiului Nobel au fost întrebați care este principala amenințare la adresa umanității, iar mai mult de o treime dintre au răspuns suprapopularea planetei. În prezent, nu există niciun dubiu că încetinirea creșterii demografice va combate criza climatică.

oameni
SURSA FOTO: Dreamstime

Marele declin demografic nu va fi provocat de un virus periculos, nici de un război

În ciuda acestui fapt, laureații Premiului Nobel nu au luat în calcul agenții care conduc lumea spre un declin demografic. În următorii 40 de ani, populația planetei va scădea încetul cu încetul.

Marele declin demografic nu va fi provocat de un virus periculos, nici de un război mondial și nici de un dezastru natural, ci de creșterea nivelului de trai.

Pentru cei preocupați de impactul unei planete aglomerate, o abordare mai atentă ar fi încercarea de a opri mortalitatea infantilă și de a permite forțelor naturale să ne ajute să atingem un echilibru mai bun oameni- planetă, subliniază publicația.

Odată cu Revoluția Industrială, a crescut speranța de viață și a scăzut, totodată, natalitatea. Pe scurt, oamenii s-au îmbogațit, li s-a îmbunătățit starea de sănătate, au ajuns să trăiescă mai mult și au făcut mai puțini copii.

Numărul copiilor care se nasc în țările dezvoltate, precum SUA, China sau statele vest-europene, nu este suficient pentru a menține populația stabilă.

romani- Romania
SURSA FOTO: Dreamstime

Un dezastru care amenință economia globală

Scăderea natalității nu este un motiv de bucurie, ci un dezastru care amenință economia globală. Marele declin al forței de muncă, provocat de o populație îmbătrânită, va distruge economia globală.

De la an la an, rata natalității în țările bogate și în statele cu venituri medii scade sub nivelul critic de „înlocuire” (nivelul la care oamenii fac destui copii ca populația să fie stabilă). O societate are nevoie de 2,1 copii per femeie pentru ca populația să rămână stabilă.

În SUA, rata nașterilor este de 1,6 per femeie, în Japonia este de 1,3 per femeie, în China este de 1,2 per femeie, iar în Coreea de Sud este de 0,8 per femeie. În curând, majoritatea statelor vor cădea sub pragul minim necesar pentru a preveni declinul populației.