Comuna Capusu Mare, din judetul Cluj este recunoscuta pentru traditia sa in domeniul cresterii animalelor. Tocmai de aceea, pentru Babiu Moldovan Aurel posibilitatea de a obtine un credit pe termen lung a insemnat implicit o oportunitate de dezvoltare a unei mici afaceri. Dupa ce a primit 4.700 USD de la banca, el si-a cumparat sase vaci mari, pentru lapte, si 25 de vacute pentru ingrasat. Babiu spune ca nu sunt probleme cu returnarea banilor, deoarece investitia facuta se dovedeste a fi profitabila. Acest proiect de creditare reprezinta, de fapt, punerea in practica a unui acord de imprumut intre Ministerul Finantelor si Fondul International pentru Dezvoltare Agricola (FIDA), acord semnat in anul 1999. La inceput, programul s-a desfasurat doar in judetul Alba, dar de anul trecut el a fost extins in inca cinci judete, pentru a cuprinde toata aria muntilor Apuseni. Pana acum au fost aprobate 62 de dosare, pe primul loc fiind judetele Arad si Alba. Totusi, exista in acest moment trimise spre aprobare inca 189 de proiecte.
Un alt beneficiar de credit, George Vlasin, din Vanatori, judetul Salaj, spune ca a mai lucrat cu credite si ca „intotdeauna am fost multumit. Conditiile mi s-au parut avantajoase si tocmai de aceea am imprumutat 34.000 USD. Nu cred sa existe vreo problema pentru returnarea banilor”. El a preferat sa ia un credit mai mare pentru a-si deschide o hala pentru prelucrarea lemnului si a-si cumpara un uscator pentru lemn.
Rodica Matei, director la Directia de dezvoltare rurala din cadrul Ministerului Agriculturii, spune ca „obiectivul acestui program este imbunatatirea si stabilizarea mediului economic din Apuseni, prin furnizarea de credite pentru intreprinderile mici sau pentru persoanele fizice cu posibilitati financiare reduse. Nu exista inca atat de multe proiecte pe cat ne-am fi dorit, deoarece singura banca acreditata, Banca Comerciala Romana, are conditii destul de stricte in privinta girantilor si amana de multe ori verificarile dosarelor. Totusi, avem promisiunea ca in scurt timp situatia sa se relaxeze, oficialii bancii promitand a mai elimina din birocratie”, spune Matei.

Concurenta mare intre Cluj si Hunedoara

Potrivit lui Ilarie Ivan, presedintele Directiei Agricole Cluj, exista deja o competitie intre judete pentru implementarea unui numar mai mare de proiecte. Aici sunt aprobate opt proiecte, 25 fiind in lucru. „Am vorbit si cu cei de la BCR si ne-au promis sa nu mai ceara neaparat actele de intabulare pentru casa beneficiarului, fiind suficienta si o declaratie de la primarul comunei pentru ca dosarul sa poata fi acceptat”, spune Ilarie. Clujul este in concurenta cu judetul Hunedoara, unde, deocamdata, s-au aprobat doar doua proiecte, fiind insa in lucru aproape 50. Acest lucru se datoreaza, in principal, faptului ca Hunedoara este o zona miniera, multi disponibilizati dorind sa demareze o afacere in domeniul agricol.    
Credite intre 4.000 si 100.000 USD

Judetele unde se aplica programul de creditare rurala – Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Salaj.
Tipuri de credite pentru dezvoltare rurala
· credite mici, in valoare de maximum 4.000 USD
· credite medii, in valoare de 10.000 USD
· credite mari, in valoare de 100.000 USD
Creditele se acorda pe o perioada de cinci ani, cu o dobanda de aproximativ 6,7% pe an.
Beneficiarul trebuie sa prezinte garantii, constand in proprietati individuale, precum si sa aduca doi giranti si sa dovedeasca faptul ca locuieste in zona de derulare a proiectului.
Programul de creditare este in plina desfasurare, el fiind extins si pentru anul 2003.