COVID înregistrează noi creșteri la nivel global. Andrei Baciu: Virusul nu o să dispară pur și simplu

Mai precis, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat miercuri, 13 iulie, că „acest virus” nu va dispărea prea curând și va fi cu noi o perioadă lungă de timp.

„Acum trebuie să plecăm de la perspectiva generală cu care privim lucrurile, pentru că, fix cum spuneți dumneavoastră, mai vine un val, uite, iar cresc cazurile și lucrul acesta sigur că este o constatare nefericită, nu e o veste bună niciodată, însă dacă ținem minte un singur lucru și un singur fapt pe care nu avem cum să îl influențăm, faptul că acest virus va fi cu noi o perioadă lungă de acum de timp, nu va dispărea pur și simplu așa nici acum, nici peste luni de zile, nici peste ani de zile. Virusul o să fie cu noi”, a declarat Andrei Baciu la B1TV.

De asemenea, acesta a subliniat că ne aflam „în buza unei noi creșteri a numărului de cazuri” peste tot la nivel global.

„Acum suntem sigur în buza unei noi creșteri a numărului de cazuri peste tot în Europa și peste tot la nivel global. Întrebare simplă – de ce se întâmplă chestia aceasta? Răspunsul logic și obiectiv este pentru că oamenii se întâlnesc cu oameni, oameni care de obicei nu se întâlnesc, sigur că vine după o perioadă în care călătorim cu avionul, mergem în aeroport, mergem cu mijloace de transport în comun”, a completat Andrei Baciu.

Totodată, acesta a vorbit și despre noua variantă a virusului SARS-CoV-2, numită „Centaurus”.

„Este o variantă subtulpinii Omicron, care a fost descoperită pentru prima dată acum câteva luni de zile și nu este nimic altceva decât o altă subvariantă Omicron. Vom mai auzi și de alte variante, nu este, cu siguranță, din nefericire, ultima, ideea este ce facem cu acest fapt”, a conchis Andrei Baciu.

Noua variantă a fost detectată în zece țări

Amintim că varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5 , care este prezentă şi în India şi înlocuieşte rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe ţări.

De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada.