Ei considerau decesele bruște și tragice în epidemie ca exemplificări ale impermanenței (無常 mujō), care este, împreună cu suferința (苦 ku) și non-sinele (無 我 muga), una dintre cele trei mărci ale existenței conform budismului.

Japonezii medievali au cunoscut epidemii care au provocat tragedii și decese neașteptate. În eseul său Hōjōki, de exemplu, autorul și poetul din secolul al XIII-lea Kamo no Chōmei descrie în durerile și suferințele suferite de cetățenii din Kyoto, care au experimentat o serie de dezastre, cum ar fi incendii mari, vârtejuri, foamete, cutremure și ciume.

În vest, crizele care pun viața în pericol sunt adesea considerate provocări pentru credința religioasă – cum putem crede că există un zeu atotputernic și atot iubitor dacă există atât de multă durere și suferință în lume?

Aceasta este problema răului pentru credincioșii din tradiția iudeo-creștină.

Chōmei scrie, de exemplu, că decesele în mijlocul crizelor ne amintesc că suntem ființe impermanente și efemere comparabile cu minusculele bule plutitoare într-un curent continuu de apă care curge pe un râu.

Pustnici și animale de petrecere

Cum au reacționat japonezii medievali la dezastre și tragedii? Interesant este că unele dintre răspunsurile lor sunt similare cu reacțiile noastre la criza COVID-19.

Răspunsul lui Chōmei la dezastre și tragedii a fost să devină un pustnic, ceea ce este comparabil cu abordarea de autoizolare care a fost recomandată pentru pandemia globală.

Chōmei susține că cel mai bun mod de a trăi liniștit este să stați departe de orice potențial pericol și să trăiți izolat.

A ales să ducă o viață simplă într-o casă minusculă de zece metri pătrați din munți.

El scrie: Poate fi mică, dar există un pat pe care să dormi noaptea și un loc unde să stai în timpul zilei. Crabul pustnic preferă o mică cochilie pentru casa lui. Știe ce ține lumea.

Pescărușul alege țărmul sălbatic și asta pentru că se teme de omenire. Și și eu sunt același. Știind ce ține lumea și căile ei, nu doresc nimic de la ea și nici nu urmăresc premiile ei. Singura mea poftă este de a fi în pace, singura mea plăcere este de a trăi fără probleme.

Hedonismul

Ōtomo no Tabito, un nobil și poet al curții din secolul al VIII-lea, se contrazice puternic cu Chōmei. Abordarea sa față de dezastre și tragedii este hedonismul.

El amintește de oamenii care astăzi evită intenționat autoizolarea și, în schimb, organizează petreceri fără să se teamă de pandemie. Una dintre poeziile waka ale lui Tabito citește:

Oamenii vii

Vor muri în cele din urmă.

Așa suntem noi, așa

În timpul din această în această lume

Sa ne distram!

Prin distracție, Tabito înțelege să savurezi băuturi alcoolice. De fapt, poezia de mai sus se numără printre cele Treisprezece poezii ale sale în care laudă dragostea.

Tabito își prezintă hedonismul ca o formă de anti-intelectualism. El spune că oamenii care caută înțelepciune, dar nu beau, sunt urâți și că lui nu îi pasă dacă se va reîncarna ca insectă sau pasăre atâta timp cât se poate distra în viața sa actuală.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric