Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat nivelul excelent al relaţiei bilaterale, confirmat şi de contactele frecvente la nivel politic, inclusiv la nivel de şef de stat, reliefând relaţia foarte bună de lucru cu omologul polon. De asemenea, el a arătat că reprezintă un angajament personal continuarea întăririi şi dezvoltării Parteneriatului strategic dintre cele două ţări. 

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, şeful statului a subliniat importanţa dezvoltării în continuare a dimensiunii economice, inclusiv privind infrastructura de transport dintre cele două state. 

"Preşedintele României a evidenţiat interesele comune ale celor două state în materie de securitate, cooperarea strategică dintre cele două ţări, aflată la un nivel foarte bun, fiind crucială pentru întărirea flancului estic al NATO, precum şi pentru Alianţă în ansamblu", arată Administraţia Prezidenţială, informează Agerpres.

Şeful statului a evocat relevanţa Formatului Bucureşti în promovarea poziţiilor comune ale statelor de pe flancul estic cu privire la principalele subiecte aflate pe agenda NATO. Administraţia Prezidenţială menţionează că acest format, iniţiat de preşedintele României şi de omologul său polonez, şi-a confirmat deja valoarea, fiind acceptat ca atare la nivel aliat. 

Cu privire la Iniţiativa celor Trei Mări, preşedintele Iohannis a salutat cooperarea excelentă cu partea polonă în pregătirea Summitului care va fi organizat de România în acest an şi a arătat că dezideratul comun este acela ca reuniunea să marcheze trecerea într-o nouă fază a Iniţiativei, cea a rezultatelor concrete, mai ales prin proiectele de interconectare regională pe care Iniţiativa şi le propune să le susţină, dar şi prin organizarea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei, în marja Summitului, de natură să stimuleze sectorul privat, inclusiv investiţiile. 

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat în detaliu şi poziţia României privind obiectivul unei Uniuni Europene mai puternice, care nu poate fi atins decât prin adâncirea integrării europene. 

La rândul său, ministrul de Externe polonez a subliniat importanţa pe care Polonia o acordă Parteneriatului strategic cu România şi a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru implicarea personală în dezvoltarea sa. Ministrul a fost de acord că acesta trebuie consolidat în continuare, amintind şi contextul special reprezentat de sărbătorirea, anul viitor, a 100 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări. 

Oficialul polonez a evidenţiat acţiunea şi obiectivele comune ale celor două ţări în domeniul securităţii, mai ales în cadrul NATO şi al Formatului Bucureşti, a cărui următoare reuniune la nivel de şefi de stat va avea loc la Varşovia, în iunie, România fiind un partener-cheie pentru Polonia. Ministrul de Externe polonez a amintit şi de excelenta cooperare pentru progresul Iniţiativei celor Trei Mări. În privinţa cooperării economice bilaterale, acesta a menţionat interesul crescut al investitorilor polonezi pentru economia României. 

Conform Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali au pus în evidenţă şi viziunea similară a României şi Poloniei în ceea ce priveşte Vecinătatea Estică. 

Oficialul polonez a efectuat o vizită oficială la Bucureşti.