Odată cu virarea primelor contribuții la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), administratorii au constatat că ponderea conturilor goale era semnificativă: 23% din total, adică 0,96 milioane de conturi. În timp, ponderea acestora s-a diminuat și a ajuns la 5,4% din total la sfârșitul lunii ianuarie 2011.
Conturile goale reprezentau o problemă din perspectiva administratorilor – generau costuri fără a aduce și venituri. Din acest motiv, unii administratori au făcut lobby pentru a se găsi o formulă prin care aceste conturi goale să dispară din sistemele lor. În același timp, Comisia de Supraveghere a Pensiilor (CSSPP) a luat în calcul această posibilitate.
Însă, o analiză recentă a Comisiei arată că o astfel de măsură nu este necesară deoarece majoritatea conturilor goale la primul virament al contribuțiilor pe Pilonul II au în prezent bani în ele.
Mai multe conturi cu bani în fiecare lună
„Noi ne propusesem, era de fapt și o propunere din piață, ca aceste conturi goale să le invalidăm și să le scoatem din sistem. Dar am constatat că în fiecare lună sunt alimentate câteva mii din aceste conturi. În ultima lună, ianuarie 2011, 3.981 din conturile acestea au fost alimentate“, a declarat președintele CSSPP, Mircea Oancea.
Dorința administratorilor de a șterge din sisteme respectivele conturi era alimentată de cea de a reduce volumul raportărilor lunare și, implicit, costurile aferente acestora. La mijlocul lui 2009, directorul general al Alico Pensii, Mihai Coca-Cozma, afima că „ar trebui îngheţate conturile fără nicio contribuţie în ele: noi, administratorii, să le punem pe «hold» în sistem, să nu mai facem nicio raportare. Registrul Casei de Pensii (n.r.: instituția de stat care încasează banii de la angajatori și apoi îi virează administratorilor de pe Pilonul II) să le păstreze si, dacă apare vreodată vreo contribuţie, să le reactivăm“.
Și alți administratori susțineau propunerea. Emilia Bunea, directorul general al ING Fond de Pensii la vremea respectivă, afirma că o astfel de măsură „are sens, ca igienă a sistemului“.
„Costă să cari conturile goale după tine“, argumenta ea în august 2009. În acel moment, conturile fără niciun leu în ele reprezentau 8,73% din total. Având în vedere că în aproape fiecare lună câteva mii de conturi goale inițial primesc contribuții, analiza CSSPP arată de fapt că ștergerea acestora nu este necesară. În orice caz, adoptarea unei astfel de măsuri duce la pierderea calității de participant pe Pilonul II a persoanelor care nu aveau bani în conturile individuale.
Sume mici în majoritatea conturilor
Aproape jumătate din participanții la fondurile de pensii private obligatorii au adunat în cont sume extrem de mici – de circa 200 de lei. Șeful CSSPP spune că nivelul acestor sume este motivul pentru care Comisia face lobby pentru mărirea contribuțiilor.
„Ne jucăm de-a pensiile dacă nu facem treaba aceasta: o să ne întrebăm după 30 de ani de ce pensiile din sistemul acesta sunt mici – nu vor reuși să acopere deficitul din sistemul public, așa cum ne propunem. Putem să obținem rezultate foarte bune dacă creștem nivelul contribuțiilor – nu la 6%, ci 8% – 10%“, adaugă Oancea. Nivelul contribuției va fi majorat de la 2,5%, cât este în prezent, la 3%, în martie. Însă, acest procentaj este sub nivelul prevăzut în calendarul inițial de majorare a contribuțiilor, care prevedea ca în acest an rata să ajungă la 3,5%.
Conturile goale de pensii private obligatorii scapă de radiera CSSPP

4 martie 2011, 08:10
Ultima modificare în 4 martie 2011, 10:10
Numărul conturilor la fondurile de pensii private obligatorii în care nu a intrat niciun leu a scăzut de la o lună la alta, ajungând la 5,4% din total. Însă, sumele acumulate rămân mici.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook