După ce liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat includerea pe ordinea de zi a continuării procedurii legislative privind asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, Plenul reunit a aprobat solicitarea, iar reprezentanţii Alianţei PSD+PC au părăsit sala, considerând că solicitarea este neconstituţională.
La rândul lor, reprezentanţii PNL au solicitat o pauză de consultări pentru a decide dacă îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură depusă iniţia pe legea educaţiei.
Boc susţine continuarea asumării
Guvernul susţine continuarea procedurii asumării răspunderii pe Legea educaţiei, a spus premierul Emil Boc în Plenul Parlamentului.
El a explicat că punctul de vedere al Guvernului este fundamentat pe textul Constituţiei şi pe decizia Curţii Constituţionale, care nu lasă nicio urmă de îndoială sau de interpretare.
"În Decizia Curţii avem primul răspuns: nu poate fi oprită procedura asumării răspunderii şi a dezbaterii moţiunii de cenzură. Oricâtă patimă ar presupune citirea cu rigoare a unui text constituţional el trebuie acceptat fie că ne place fie că nu ne place.
Prima întrebare care s-a adresat a fost aceea dacă decizia anterioară a Curţii, din 3 noiembrie, blochează asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei Naţionale. A fost argumentul Opoziţiei că Decizia din 3 noiembrie pune capăt procedurii de asumare.
Citesc din decizia Curţii: Curtea reţine că decizia 1431 din 3 noiembrie nu poate fi invocată în sensul blocării procedurii de angajare a răspunderii Guvernului asupra Legii Educaţiei Naţionale. Şi, în consecinţă, urmează să constate că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară, dezbatere care odată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nu poate fi oprită”, a spus Boc.
Marţi este programată asumarea răspunderii Guvernului pe legile salarizării, dar lucrările Parlamentului sunt în impas după ce a fost introdus pe ordinea de zi un punct legat de continuarea procedurilor asumării răspunderii pe Legea educaţiei.
UPDATE: Lucrările Parlamentului, reluate. Liberalii îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură
Lucrările plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reluat cu anunţurile individuale ale parlamentarilor liberali de retragere a semnăturilor de pe moţiunea de cenzură pe Legea educaţiei.
Parlamentarii liberali vin pe rând, în ordine alfabetică, la tribuna Parlamentului şi îşi anunţă această decizie.
UPDATE 2: Anastase: Legea educaţiei este considerată adoptată
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat în Plenul reunit al celor două Camere, că, prin retragerea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură pe legea educaţiei a 22 parlamentari PNL, documentul nu mai este valabil, iar Legea educaţiei este considerată adoptată.
În urma retragerii semnăturilor a 22 parlamentari PNL, preşedintele de şedinţă a anunţat că, din cele 137 semnături pe moţiunea de cenzură, au rămas 116, cu două mai puţin decât numărul minim necesar de voturi, constatând astfel că “nu mai există moţiune, iar legea educaţiei va fi considerată adoptată”.
De asemenea, Anastase a precizat că termenul constituţional pentru contestarea Legii educaţiei la Curtea Constituţională este de două zile, având în vedere procedura de urgenţă.
UPDATE 2: Continuarea asumării pe Legea educaţiei dă naştere la noi dispute în Parlament

14 decembrie 2010, 13:19
Ultima modificare în 14 decembrie 2010, 15:19
Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei reporneşte disputele din Parlament după ce Plenul reunit al celor două Camere a decis continuarea procedurilor asumării.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook