Președintele polonez este unul dintre cei 40 de lideri mondiali invitați să ia parte la summit-ul virtual dedicat crizei climatice. Vineri, președintele Duda a vorbit cu slovenul Borut Pahor și cu lituanianul Gitanas Nausėda, concentrându-se în principal pe lupta cu COVID-19, precum și pe probleme de securitate în legătură cu situația din Ucraina.

Alte discuții sunt planificate la începutul săptămânii. Inițiativa celor trei mări este o acțiune regională condusă de țările europene între Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Adriatică.

Începutul Summit-ului liderilor asupra climei coincide cu Ziua Pământului, 22 aprilie. Șefii de stat care reprezintă unele dintre cele mai mari economii ale lumii, inclusiv Xi Jinping din China și Vladimir Putin din Rusia, au primit invitația de a participa la întâlnirea de două zile.

Casa Albă a declarat într-o declarație că ideea principală din spatele întâlnirii este „să galvanizeze eforturile marilor economii pentru a aborda criza climatică”. Evenimentul va fi doar digital din cauza pandemiei de coronavirus.

Agenția de știri poloneză PAP l-a citat pe șeful de cabinet al președintelui, Krzysztof Szczerski, spunând că șefului statului polonez i s-a cerut să țină un discurs la eveniment pe tema combinării politicilor climatice cu crearea de locuri de muncă.

Cancelaria președintelui a declarat că președintele Duda va prezenta ideile și experiențele poloneze cu privire la o transformare economică corectă și la crearea de noi locuri de muncă în industriile inovatoare dintr-o economie ecologică.

De asemenea, el va vorbi despre probleme de securitate energetică și va prezenta conceptele implementate în alte țări din regiune. Cancelaria a spus: „În acest sens, discursul de la summit va avea natura unui mesaj regional mai extins”.