Rezulta ca este legal ca unicul asociat al unei societati comerciale sa fie o alta societate comerciala, dar cu conditia ca aceasta sa nu fie tot o societate cu raspundere limitata cu asociat unic.

Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei prevede ca, in caz de constituire a unui SRL cu asociat unic al carui asociat este tot un SRL cu asociat unic, statul, prin Ministerul Finantelor Publice, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituite.
Pe baza hotararii de dizolvare, lichidarea se va face in conditiile prevazute de Legea nr. 31/1990 pentru societatile cu raspundere limitata.


Care este procedura si conditiile in deschiderea unei fundatii? Cu activitate, de ajutor pentru nevoiasi.

Szekely Laszlo Zsombor, Targu Mures

Infiintarea fundatiilor este reglementata de OG nr. 26 din 30 ianuarie 2000 – cu privire la asociatii si fundatii, modificata si completata prin OG nr. 37 din 30 ianuarie 2003, precum si de Legea nr. 246/2005 din 18/07/2005 pentru aprobarea aceleiasi Ordonante.


Atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice (persoana juridica este subiectul colectiv de drept, adica un colectiv de oameni care, intrunind conditiile cerute de lege, este titular de drepturi subiective si obligatii civile) care urmaresc desfasurarea unor activitati de interes general (si anume: dezvoltarea economica, culturala si sociala, promovarea si apararea drepturilor si libertatilor omului, promovarea sanatatii, educatiei, stiintei, artelor, traditiilor, culturii, prezervarea monumentelor culturale, asistenta sociala, ajutorarea saracilor si defavorizatilor, asistenta oamenilor dezavantajati fizic, a copiilor si a persoanelor in varsta, activitatea de tineret, sporirea cunoasterii si participarii civice, protejarea mediului si naturii, sprijinirea religiei si valorilor umane, sustinerea bunastarii sociale, sprijinirea lucrarilor publice si infrastructurii, sprijinirea sportului) sau in interes comunitar (adica, orice interes care este specific: (i) unei comunitati: cartier, localitate, unitate administrativ-teritoriala; (ii) unui grup de persoane fizice sau persoane juridice care urmaresc un obiectiv comun sau au aceleasi opinii, aceeasi cultura, orientare religioasa, sociala, profesionala si altele asemenea) ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui fundatii in conditiile reglementarilor in vigoare (mentionate mai sus).

Fundatiile constituite sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.

Constituirea si inscrierea fundatiei:

Fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, comunitar.
Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar.
In vederea dobandirii personalitatii juridice, fondatorul sau, dupa caz, fondatorii incheie actul constitutiv si statutul fundatiei, in forma autentica (sub sanctiunea nulitatii absolute).

A. Actul constitutiv al fundatiei trebuie sa cuprinda (sub sanctiunea nulitatii absolute) :


a) datele de identificare a fondatorului sau, dupa caz, a fondatorilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;

b) scopul fundatiei;

c) denumirea fundatiei;

d) sediul fundatiei;

e) durata de functionare a fundatiei – pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;

f) patrimoniul initial al fundatiei;

g) componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale fundatiei ori regulile pentru desemnarea membrilor acestor organe;

h) persoana sau persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice;

i) semnaturile fondatorului sau, dupa caz, ale fondatorilor.


B. Statutul trebuie sa cuprinda (sub sanctiunea nulitatii absolute): i) datele de identificare a fondatorului sau, dupa caz, a fondatorilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora; ii) scopul fundatiei; iii) denumirea fundatiei; iv) sediul fundatiei; v) durata de functionare a fundatiei – pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului sau, dupa caz, pe termen nedeterminat; vi) patrimoniul initial al fundatiei; vii) explicitarea scopului si a obiectivelor fundatiei; viii) categoriile de resurse patrimoniale ale fundatiei; ix) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale fundatiei; x) procedura de desemnare si de modificare a componentei organelor de conducere, administrare si control, pe parcursul existentei fundatiei; xi) destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii fundatiei; xii) semnaturile fondatorului sau, dupa caz, ale fondatorilor;



Fundatia dobandeste personalitate juridica prin inscrierea sa in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul.
Cererea de inscriere va fi insotita de urmatoarele documente: i) actul constitutiv; ii) statutul; iii) acte doveditoare ale sediului (contractul de proprietate / contractul de inchiriere al imobilului) si patrimoniului initial (subscris si varsat); iv) avizul ministerului sau organului de specialitate al administratiei publice centrale in a carui sfera de competenta isi desfasoara activitatea.;v) dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia.



La autentificarea actului constitutiv si a statutului fundatiei se va prezenta dovada eliberata de Ministerul Justitiei privind disponibilitatea denumirii noii fundatii (este interzisa utilizarea in denumirea fundatiilor a unor sintagme sau cuvinte specifice autoritatilor si institutiilor publice ori ale unor profesii liberale sau altor activitati cu reglementari proprii).



Fundatia devine persoana juridica din momentul inscrierii ei in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
(Judecatorul, prin incheiere, va dispune inscrierea fundatiei in Registrul asociatiilor si fundatiilor).
Odata cu efectuarea inscrierii, incheierea prin care s-a dispus inscrierea se comunica, din oficiu, organului financiar local in a carui raza teritoriala se afla sediul fundatiei, pentru evidenta fiscala, cu mentionarea numarului de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor (in relatiile cu tertii, dovada personalitatii juridice se face cu certificatul de inscriere).



Daca fundatia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, urmeaza sa desfasoare activitati pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizatii administrative prealabile, aceste activitati nu vor putea fi initiate, sub sanctiunea dizolvarii pe cale judecatoreasca, decat dupa obtinerea autorizatiilor respective.



Cum pot sa imi vand actiunile pe care le detin la o societate pe actiuni?

Cristina Tudor – Bucuresti




Legea nr. 31/1990 defineste, dupa modul de transmitere, actiunile ca fiind nominative sau la purtator. Prin urmare, este important de stiut felul actiunilor pe care le detineti.


Felul actiunilor este determinat prin actul constitutiv. Daca in actul constitutiv nu exista o astfel de determinare, actiunile vor fi nominative.


La randul lor, actiunile nominative pot fi emise in forma materiala, pe suport hartie, sau in forma dematerializata, caz in care se inregistreaza in registrul actionarilor.


Actiunea nominativa este acea actiune al carei titular este identificat, spre deosebire de actiunea la purtator, care nu cuprinde in titlu elementele de identificare a titularului.



Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale prevede ca dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma materiala se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor si prin mentiunea facuta pe titlu, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor.


In cazul actiunilor nominative emise in forma dematerializata, dreptul de proprietate se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor.


Precizam ca prin actul constitutiv al societatii pot fi prevazute si alte modalitati de transmitere a dreptului de proprietate asupra actiunilor, cum ar fi un contract incheiat in forma autentica. Precizam insa ca si in acest caz, pentru a fi opozabil societatii, transferul trebuie adus la cunostinta acesteia.


In acelasi timp, este important de stiut faptul ca in actul constitutiv al societatii pot fi instituite clauze restrictive de transmitere a actiunilor. Aceste clauze se pot prezenta fie sub forma clauzelor care subordoneaza instrainarea actiunilor acordului celorlalti actionari sau al consiliului de administratie, fie sub forma clauzelor de preemtiune, care constau in dreptul societatii (in limitele impuse de lege) sau al celorlalti actionari de a cumpara actiunile actionarului care doreste sa le instraineze. Exista posibilitatea ca aceste clauze sa fie combinate.


In cazul in care actul constitutiv al societatii va cuprinde astfel de clauze, sunteti obligat sa le respectati, prin urmare, transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor trebuie sa se faca si cu respectarea unor astfel de prevederi.


In cazul in care actiunile pe care le detineti sunt actiuni la purtator, dreptul de proprietate asupra acestora se transfera prin simpla traditiune materiala a acestora, conform art. 99 din Legea nr. 99/1990. Asadar, contractul de cesiune a actiunilor la purtator este un contract real, predarea titlurilor fiind conditia necesara si suficienta pentru a opera transferul dreptului de proprietate.