"Acum avem o creştere foarte mare a mitocăniei, o caracteristică care e un defect de educaţie la bază. Şi avem în acelaşi timp paralel şi aici doamna ministru (fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu – n.r.) ştie foarte bine un dispreţ sau o lipsă de respect faţă de oamenii de cultură şi de instituţiile de cultură", a declarat, recent, proferosul, într-o emisiune televizată.

El consideră că ministrul actual al Educației, Daniel Funeriu, a greșit atunci când a luat decizia de a desființa una dintre cele mai prestigioase Academii din România.

"Am să vă dau un singur exemplu, avem în societatea noastră românească încă din 1930 Academia de ştiinţe medicale. Care a fost respectată în care au fost oameni mari ca Danielopolu şi alţii. Pe timpul comunismului era aşa de mare încât Institutul de Geriatrie aparţinea acestei academii. Acum fost practic desfiinţată fiindcă nu mai avem nevoie de ea", a explicat acesta.

"Este un exemplu catastrofal. Ce să spere un tânăr ca dânsul într-o societate în care o instituţie de cultură care nu mai este una de consacrare care are o tradiţie în spate este desfiinţată aşa, dintr-o dată de un ministru?", a continuat Stolnici.

Constantin Bălăceanu Stolnici a adăugat că o mare parte din criză vine tocmai din această lipsă de respect față de instituțiile de cultură și învățământ.
"Suntem într-o criză foarte mare din punctul acesta de vedere. Şi criza ţine din cauza lipsei de respect faţă de cultură şi faţă de instituţiile de cultură şi de învăţământ, de acolo porneşte o mare parte din criză", a mai spus academicianul.