Principalele declarații ale ministrului Petre Daea:
 
– Am contstatat că în această perioadă de timp şi în ultimele zile se pun din ce în ce mai multe întrebări legitime privind situaţia la zi din agricultură şi  despre instrumentele cu care noi operăm la nivel naţional pentru a stimula producţia agricolă şii pentru a o valorifica.
 
– Astăzi în agricultură suntem în faza de a termina procesul de însemănare a culturilor de primăvară. Este o primăvară capricioasă la care ne aşteptam. Vor mai urma ani în care vremea va fi schimbătoare şi dificilă.
 
– Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune. Am constatat că ieri în Botoşani au avut loc căderi puternice de grindină care au acoperit printr-un strat consistent culturile însemănate în toamnă. Iată că într-un context climatic în care factorii naturali extremi au devenit din ce în ce mai prezenţi, agresivitatea şi frecvenţa lor au crescut, producţiile agricole au parte de influenţe negative, iar profiturile fermierilor au de suferit. 
 
– Pe acest fond climatic suntem într-o întârziere la însemânări din nefercire. Sunt suprafeţe întregi de teren pe care fermierii nu le-au însemânţat.