La câți ani de închisoare au fost condamnați?

Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare de Tribunalul București în dosarul Giga TV. În același caz, fosta șefă a CNA, Laura Georgescu, a primit 4 ani și 4 luni de închisoare, iar Gheorghe Ștefan zis Pinalti 3 ani și nouă luni.

Fosta șefă a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu a primit cea mai mare pedeapsă, de patru ani și 4 luni pentru acuzația de abuz în serviciu, au decis judecătorii Tribunalului București. Judecat în același dosar, fosta eminență cenușie a PSD, Viorel Hrebenciuc, acuzat de folosire a influenței, a primit 3 ani de închisoare cu executare.

Acuzațiile procurorilor au legătură cu modul în care a obținut licența o televiziune controlată de fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, și el condamnat la 3 ani și 9 luni. Un alt fost membru al CNA, Narcisa Iorga, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel București.

Ce daune ar avea de plătit?

Potrivit aceleiași decizii, CNA si Laura Georgescu trebuie să plătească în total daune de 30.000 de lei către două televizuni (20.000 de lei pentru Antena 3 și 10.000 de lei pentru Nașul TV) care ar fi fost sancționate pe nedrept de instituție, conform acuzațiilor procurorilor.

Acuzațiile procurorilor

Laura Georgescu este acuzată de două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale).

Gheorghe Ştefan, care controla Giga TV la data faptelor, este acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

Viorel Hrebenciuc este acuzat că s-ar fi implicat în determinarea unor funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV.

Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat lui Gheorghe Ştefan în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc, notează g4media.ro