Producatorul de ulei Prutul Galati estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 30 milioane de euro, mai mare cu 10 -12% fata nivelul inregistrat anul trecut, după finalizarea unei investitii de 1,7 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al companiei.

„Majorarea estimata pentru acest an se bazeaza, in special, pe cresterile de capacitate din sectiile de rafinare si imbuteliere”, se spune in comunicat.

Tendinta de crestere din 2006 continua ritmul ascendent inregistrat in anul 2005, cand societatea din Galati a realizat o cifra de afaceri de 28 milioane de euro, mai mare cu 12% fata de anul anterior. Potrivit reprezentantilor firmei, rezultatele au fost obtinute ca urmare a investitiilor in tehnologie si a politicii de vanzari la export si pe piata interna.

Fabrica din Galati a prelucrat, in 2005, circa 70.000 tone de seminte de floarea soarelui, productia firmei ridicandu-se la 21.450 tone de ulei brut, respectiv si 33 milioane sticle PET (ulei rafinat imbuteliat). Compania a lansat recent pe piata interna Picasol, o noua marca de ulei rafinat, fara conservanti, obtinut in intregime din floarea soarelui, care ar putea determina o crestere a vanzarilor totale ale firmei in acest an de pana la 40%. Gama de produse se va imbogati in 2006 si cu alte sortimente, in prezent produsele firmei fiind livrate atat pe piata interna, cat si la export.

Piata uleiului se ridica la 350.000-400.000 tone pe an. Principalele companii de pe piata autohtona sunt grupul american Bunge, care detine mai multe capacitati in Romania, Argus Constanta, Cargill Romania, Ulvex Tandarei si Ulerom Vaslui.

Sursa: Capital, 14 martie 2006