Commercial Union este una din companiile de asigurari straine care a preferat sa-si construiasca afacerile din Rominia, investind de la zero. Cealalta varianta ar fi fost preluarea unui asigurator local ca baza de pornire a afacerii, asa cum a facut, de pilda, Allianz cu Asigurari Ion L?iriac.
Ratiunea pentru care compania britanica a preferat o investitie tip greenfield nu este greu de ghicit. in asigurarile de viata, cheia succesului este data i general de modul i care sunt pregatiti consultantii de asigurari sa vinda produsele companiei. Exista astfel atit avantaje, cit si dezavantaje. Pentru o firma straina, o investitie de la zero ofera posibilitatea formarii unei retele de distributie dupa standardele proprii de calitate, dar presupune i acelasi timp costuri uriase de instruire a personalului. Preluind un asigurator local, cu o retea deja formata, pentru un investitor strain costurile sunt mai reduse, dar solutia nu ofera garantii i privinta adaptarii angajatilor la cerintele noilor stapini.
Banii se investesc i strainatate
La lansarea Commercial Union Rominia, Carl Boehr, presedintele companiei declara ca nu se teme de concurenta. „in Canada, tara din care provin, spune acesta, exista i jur de 140 de companii de asigurari la o populatie apropiata numeric de cea a Rominiei – spune domnia sa. Capitalul nostru sunt oamenii cu care lucram”.
Compania britanica este al saselea asigurator din lume si al cincilea din Europa. Dupa recenta fuziune cu Norwich Union, Commercial Union a devenit numarul unu pe piata asigurarilor din Marea Britanie. Pentru piata romineasca asiguratorul britanic intentioneaza lansarea i prima faza a cinci produse de asigurare care combina componenta investitionala cu cea a protectiei de viata. Unul dintre acestea va fi un produs de tip unit linked, un altul o asigurare la termen, celelalte trei fiind produse intermediare itre primele doua.
Investitiile pe care Commercial Union le va face cu banii rezultati din primele de asigurare si rezervele matematice nu vor viza piata ramineasca de capital. „Consideram ca i acest moment aceasta piata nu este suficient de dezvoltata. Vom investi i actiuni la Bursa numai cind vom fi convinsi de siguranta si transparenta plasamentelor noastre”, declara Kewin Phillips directorul financiar al companiei. In absenta oportunitatilor de pe piata interna, Commercial Union intentioneaza sa investeasca i actiuni ale unor banci straine solide, certificate de trezorerie emise de guvernul german si elvetian sau actiuni ale unor mari companii europene. „Am obtinut aprobarea BNR pentru a investi pe alte piete decit cea romineasca. Transferam fonduri i strainatate pe termen mediu si lung, nu definitiv. Acesti bani se vor itoarce la dispozitia rominilor pe masura ce contractele vor expira.” spune Kewin Phillips.
La data lansarii companiei, oficialii Commercial Union declara ca investitia de pina acum i Rominia se ridica la 5,5 milioane USD urmind ca anul viitor aceasta sa creasca cu ica 3 milioane USD. Planurile firmei britanice pentru viitorul apropiat cuprind formarea unei retele de peste 2000 de consilieri pina la sfirsitul lui 2001 si deschiderea a sase sucursale i principalele orase ale tarii, respectiv Constanta, Brasov, Cluj, Timisoara, Oradea, Bucuresti. in privinta segmentului de piata pe care compania urmareste sa-l cucereasca presedintele Carl Boehr declara : „Ne adresam i principal unui segment de piata de aproximativ 2,7 milioane de potentiali clienti. Categoria de populatie vizata de produsele noastre este cea a locuitorilor cu venituri medii si mari”.