Mii de bulgari s-au adunat miercuri în faţa clădirii parlamentului din Sofia, la una din cele mai mari demonstraţii din seria care durează de două luni. Ei au cerut demisia premierului Boiko Borisov, potrivit agerpres.ro

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul european monitorizează cu atenţie situaţia din Bulgaria. Deşi a refuzat să precizeze dacă autorităţile bulgare au depăşit limita, el a arătat că „demonstraţiile paşnice sunt un drept fundamental în orice ţară democratică şi susţinem dreptul la proteste paşnice. Orice utilizare a forţei trebuie să se facă întotdeauna în mod proporţional”.

Boiko Borisov a făcut un anunț surprinzător

Premierul bulgar Boiko Borisov, ţinta protestelor de aproape o lună, a lăsat să se întrevadă miercuri posibilitatea retragerii sale de la conducerea cabinetului de miniştri dacă aceasta ar permite majorităţii partidului său să se menţină la guvernare până la viitoarele alegeri la termen din mai 2021, potrivit France Presse.

„Dacă eu sunt problema, ei bine plec chiar acum”, a afirmat liderul conservator, aflat la putere de aproape zece ani, în cadrul unei reuniuni ce a adunat la Sofia 4.000 de reprezentanţi ai partidului său, GERB.

„Voi continua discuţiile cu partenerii mei de coaliţie şi voi oferi opţiuni, inclusiv aceea de a pleca şi de a lăsa guvernul la putere”, a adăugat Borisov (61 de ani), aflat la guvernare împreună cu o formaţiune naţionalistă.

În mod oficial, dacă Borisov doreşte să-şi menţină guvernul, el nu poate să demisioneze. Premierul nu a dat mai multe explicaţii în acest sens, limitându-se să spună că ‘se lucrează la mai multe scenarii’.

Zeci de manifestanţi au blocat intrarea în spaţiul unde avea loc reuniunea, ceea ce a dus la scurte încăierări.

De la percheziţiile ordonate de parchet care au vizat la 9 iulie anturajul preşedintelui Rumen Radev, aflat în opoziţie faţă de Borisov, mii de persoane – în majoritatea tineri şi absolvenţi – au manifestat zilnic împotriva guvernului.

Participanţii la aceste proteste, cele mai importante din 2013, cer demisia lui Borisov, contestat pentru presupusele legături întreţinute de majoritatea sa cu anumiţi oligarhi, acuzaţi că influenţează guvernul în interesul lor personal.

De săptămâna trecută, pentru a forţa alegeri anticipate, protestatarii blochează intersecţii foarte frecventate din capitala Sofia. Cel puţin patru dintre ei au intrat în greva foamei, iar un bărbat de 58 de ani a fost spitalizat după şase zile fără mâncare şi apă, potrivit manifestanţilor.