Politicianul rus de opoziție, Aleksei Navalnîi, a ajuns în comă la spital iar președintele Consiliului European, Charles Michel, se arată îngrijorat cu privire la sănătatea acestuia.

Ieri, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi a scris pe contul său de Twitter că acesta a acuzat stări de rău în timpul unu zbor spre Moscova. Tot purtătorul de cuvânt a mai spus că există suspiciunea că acesta ar fi fost otrăvit cu ceva ce i s-a pus în ceai. Înainte de îmbarcare, Navalnîi a băut o ceașcă de ceai de la o cafenea din aeroport. Presa din Rusia a relatat că proprietarii cafenelei au verificat camerele de supraveghere pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat.

Vinovații trebuie trași la răspundere

În acest context, președintele Consiliului European a purtat o discuție telefonică cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. La fel de îngrijorată este și purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Nabila Massrali. Acesta a declarat că se așteaptă o anchetă rapidă li transparentă. Dacă se adeverește că a fost otrăvit, vinovații trebuie trași la răspundere.

„Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi în urma suspiciunii că ieri a fost otrăvit.

Aşteptăm o anchetă rapidă, independentă şi transparentă. Dacă se va confirma (ipoteza otrăvirii – n.r.), cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere”, a spus ea.

Se cere transferarea acestuia la un spital din străinătate pentru tratament

Reprezentanta CE a făcut de asemenea apel la Rusia să permită ca Navalnîi să fie transferat în străinătate pentru tratament.

În această dimineață, un avion a plecat din Germania pentru a-l transporta pe Aleksei Navalnîi la un spital din Berlin însă medicul-șef al spitalului unde acesta este internat s-a opus.

„Medicul-şef a anunţat că Navalnîi nu este transportabil. Starea lui este instabilă”, a anunţat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş. Ea spune că ar fi „fatal ca el să fie lăsat în spitalul neechipat din Omsk, cu un diagnostic încă nestabilit”.

Medicii din Rusia spun că acesta nu ar fi fost otrăvit

Potrivit medicilor, în sângele liderului opoziției din Rusia nu a fost găsit niciun fel de otravă.

„Otrăvurile și urmele lor în sânge și urină nu au fost identificate”, a declarat medicul șef adjunct al spitalului, Anatoly Kalinichenko.

În plus, acesta a mai spus că din cercetările sale și ale colegilor săi din Moscova, diagnosticul otrăvire ar trebui eliminat.

„Diagnosticul otrăvire este undeva în subcortexul nostru, dar nu credem că pacientul a suferit de otrăvire”, a spus Kalinichenko.

Acesta a mai spus că deja opozantului rus i s-a pus deja un diagnostic complet însă nu poate să divulge informații.

„În urma tratamentului, avem un diagnostic complet. Din păcate, nu vă pot spune acest lucru, dar a fost adus la cunoștința soției și fratelui meu „, a spus Kalinichenko.

Cine este Aleksei Navalnîi

Avocat şi activist anticorupţie, el a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin şi a fost agresat fizic pe stradă de activişti proguvernamentali. Navalnîi a susţinut investigaţiile care, potrivit lui, dezvăluie corupţia oficială.

Alegeri regionale vor avea loc în Federaţia Rusă luna viitoare, iar Aleksei Navalnîi şi aliaţii săi se pregăteau pentru ele, încercând să sporească sprijinul pentru candidaţii pe care îi susţin.