Fermierii vor putea primi în avans plăţile directe şi cele pentru dezvoltare rurală şi şi se va acorda mai multă flexibilitate în utilizarea pământului care în mod normal nu ar fi utilizat pentru producţie, în scopul de a-şi hrăni animalele. 

Seceta prelungită din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra producţiei agricole, a nutreţului pentru animale, ceea ce poate afecta bunăstarea animalelor. În plus, reducerea cantităţii de nutreţ afectează veniturile fermierilor deoarece vor creşte costurile cu furajele, consideră Comisia Europeană. 

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat, potrivit Agerpres că este foarte îngrijorat de evoluția climatică. „Sunt foarte îngrijorat de aceste evoluţii climatice, sunt în contact cu miniştrii din ţările afectate, pentru a discuta situaţia şi a avea estimări la zi privind impactul secetei. Ca întotdeauna, Comisia Europeană este pregătită să-i sprijine pe fermierii afectaţi de secetă printr-o serie de instrumente, inclusiv plăţi mai ridicate în avans, derogarea de la reglementările ecologice şi ajutor de stat. Politica Agricolă Comună (PAC) furnizează deja o reţea de siguranţă pentru fermierii care se confruntă cu evenimente imprevizibile. Încurajez toate statele membre să ia în calcul toate măsurile şi acţiunile posibile incluse în legislaţie”. 

În cazul plăţilor mai ridicate în avans, fermierii vor putea primi până la 70% din plăţile directe şi 85% din cele pentru dezvoltare rurală la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc să aştepte până în decembrie, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară. 

De asemenea, derogarea de la reglementările ecologice va permite ca terenurile să fie folosite pentru producţia de nutreţ. Conform reglementărilor privind ajutorul de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor de până la 80% din valoarea pagubelor provocate de secetă, în funcţie de anumite condiţii.