Banca Centrală Europeană, Rezerva Federală americană, Banca Angliei şi băncile centrale din Canada, Japonia şi Elveţia au luat parte la această acţiune coordonată.

Pe măsură ce criza datoriilor suverane din zona euro s-a răspândit rapid, sectorul financiar global a început să dea semne de intrare într-o criză de creditelor la fel ca în 2008, când s-a ajuns la colapsul gigantului Lehman Brothers.

Posibilitatea ca unul sau mai multe guverne din Europa să intre în incapacitate de platădin sub povara datoriilor scadente au sporit temerile privind un şoc în sistemul financiar global, ceea c ear duce la pierderi masive pentru bănci, recesiune în SUA şi Europa şi la o altă criză a creditelor.

Grupul de bănci central a spus miercuri într-un raport că mişcările sunt menite să “furnizeze lichiditate pentru sprijinirea sistemului financiar global”.

Declaraţie băncilor central arată că acestea sunt de acord pentru a reduce temporar costul de împrumut de dolari pentru bănci, cu circa jumătate de punct procentual. Noile rate de împrumut vor fi aplicate de către toate băncile central începând cu ziua de luni.

Acestea vor acţiona de asemenea pentru a asigura băncile că pot obţine banii în orice monedă dacă condiţiile de piaţă justifică înfiinţarea unei reţele de linii de swap reciproce.

Acţiunile au sărit rapid în urma acestei veşti. Indicele german DAX a ţâşnit cu 4,7%, iar cel francez CAC 40 cu 4,1%. De asemenea, contractele futures pe indicele Dow Jones au urcat cu 2,2%. Totodată, euro a sărit cu mai mult de 1% faţă de dolar, până la 1,45 dolari, iar barilul de ţiţei a sărit la 101 dolari.