"Columbia este plină de cocaină", este de părere publicistul Gustavo Duncan. "Părerea mea este că anul acesta avem cea mai mare recoltă din toate timpurile". Duncan predă ştiinţe politice la Universitatea privată Eafit, din Medellin. În sufrageria lui se poate zări o fotografie cu Pablo Escobar. Afirmaţia lui Duncan ar putea fi adevărată, de vreme ce, numai în perioada 2013-2015, suprafața cultivată cu arbust de coca s-a dublat, conform unui raport al Naţiunilor Unite.

Unul din motive ar putea fi şi negocierile de pace între guvernul columbian şi gherilele Farc, în care este prevăzută distrugerea din aer a plantaţiilor de coca, prin stropirea acestora cu otravă de plante. 

"Farc sunt cumva un fel de guvern al plantaţiilor de coca", crede Duncan. Conform unor estimări, 70 la sută din plantaţii sunt în regiuni care s-au aflat până acum sub controlul absolut al gherilelor Farc. "Procesul de pace între statul columbian şi Gherilă încheie o fază a traficului de droguri", este de părere profesorul.

Vremea marilor cartele s-a încheiat

Este greu de spus cine va călca de acum înainte pe urmele celei mai vechi mișcări de gherilă din America Latină. Însă, din acest punct de vedere, Columbia nu duce lipsă de opţiuni. După sfârşitul celor două mari carteluri din Medellin și Cali, la mijlocul anilor '90, afacerile de miliarde de dolari cu cocaină au fost distruse. De atunci, din afacerile cu droguri se înfruptă grupările paramilitare, gherilele și crima organizată.

De altfel, implicarea Farc în afacerile cu cocaină este incertă. Potrivit fostului președinte columbian Álvaro Uribe, Farc este "cel mai mare cartel de droguri din lume".

Până în prezent este confirmat doar că luptătorii gherilei şi-au finanțat războiul inclusiv prin colectarea de taxe de la cultivatorii de coca. În ce măsură Farc s-a implicat masiv şi în procesarea cocainei și comercializarea ei peste hotare, se va afla, probabil, doar în urma declarațiilor pe care luptătorii Farc le vor face în cadrul procesului de pace. Negocierile de pace prevăd obligaţia rebelilor de a oferi informații precise cu privire la activitățile lor în faţa instanţei de judecată.

"Numărul crimelor ar putea creşte"

În sediul central al UNDOC (Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate) din Bogota, care cuprinde mai multe etaje, sunt analizate şi evaluate hărţi şi imagini din satelit. Există alternativă la plantaţiile de coca? Biroul lucrează intens cu forţele de ordine columbiene. Există o probabilitate mare ca grupări de crimă organizată să încerce, în unele regiuni, să pună stăpânire pe plantaţii. "Este posibil ca, în contextul procesului de pace, să ne confruntăm cu o creştere a numărului de crime. Guvernul columbian cunoaşte acest risc şi îl combate", subliniază şeful reprezentanţei UNDOC din Columbia, Bo Mathiasen.

Armata columbiană a început abia anul trecut o ofensivă împotriva aşa-numitului Cartel Urabeno, cunoscut şi cu numele de Clan Usuga sau Clan del Golfo. Cu câteva zile în urmă, forţele de securitate au arestat alţi 22 de membri ai acestui cartel. Gruparea criminală, activă în special în nord-vestul ţării, la graniţa cu Panama, are ramificaţii internaţionale, lucru dovedit inclusiv de arestarea, în Argentina şi Spania, a unor reprezentanţi de seamă ai acesteia.

Cocaina deja s-a ieftinit

Cu toate acestea, spre deosebire de Cartelul Medellin a lui Pablo Escobar, noii "Narcos" sunt mai degrabă cuminţi. "Modelul lor de afaceri are la bază discreţia maximă. Structura organizaţiei nu mai este ierarhică, ci organizată într-un mod foarte vag. Este din ce în ce mai greu să-i vânezi", a spus Bo Mathiasen.

În plus față de crima organizată există, de asemenea, a doua și mult mai mica grupare de gherilă din țară. ELN este la rândul ei interesată de zona de influență a Farc. În prezent, gruparea se află în tatonări de pace cu guvernul, care, potrivit observatorilor, ar putea dura foarte mult.

Biroul UNDOC al ONU sprijină de multă vreme agricultorii locali în găsirea de alternativă pentru plantaţiile de coca. "Putem începe munca abia după ce aceste zone sunt sigure", spune Bo Mathiasen.

Este nevoie de timp până când vor apărea şi primele succese. Deocamdată, din cauza extinderii masive a plantaţiilor de coca, atât Europa, cât şi Statele Unite ar putea fi "inundate" de cocaină. "Preţul deja scade", spune Gustavo Duncan. În Europa, poliţiştii au confiscat deja cantităţi importante de cocaină. Bo Mathiasen nu crede că afacerile columbiene cu droguri, care aduc profituri de miliarde de dolari, vor dispărea de pe o zi pe alta. "Dacă ne gândim bine, crima organizată se află întotdeauna cu un pas în faţa noastră".

Articol realizat și publicat de Deutsche Welle