Dupa ce au profitat toti cei interesati, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare inaspreste conditiile delistarii prin AGA

Peste o suta de emitenti au reusit sa se strecoare afara de la Bursa cu ajutorul Dispunerii de masuri nr. 2/ 2006. Multi dintre ei extrem de atractivi. Cand toti cei interesati si-au facut bagajele si fac deja semne de ramas-bun, CNVM s-a trezit si incearca sa mai dreaga cate ceva.




Pe 15 iunie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis dispunerea de masuri nr. 8/ 2006, menita sa contrabalanseze efectele celei emise la 6 februarie, prin care emitentii se puteau delista ca urmare a unei hotarari a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA).
Ca urmare a noii prevederi, delistarea prin intermediul AGA nu se va mai putea face decat daca emitentul indeplineste cumulativ doua conditii, pentru ultimele 12 luni: numarul de tranzactii inregistrate sa fie de cel mult 50, iar actiunile tranzactionate sa reprezinte cel mult 1% din capitalul social.


O alta modificare importanta adusa de aceasta reglementare se refera la modul de evaluare a companiei. In acest moment, pretul pe care il primesc actionarii minoritari la retragerea din firma este dat de valoarea medie determinata prin folosirea a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de standardele europene de evaluare. In aceasta dispunere, nu se mai face referire la medie.
Un lucru bun, daca avem in vedere ca, la majoritatea companiilor care s-ar putea delista, fiecare metoda de evaluare da un rezultat care nu are nimic in comun cu cele obtinute prin alte metode. Nu de putine ori, dezechilibrele din activitatea unei companii se traduc in valori nerealiste, obtinute printr-una din metodele de evaluare, iar in cazul unei delistari, ar determina un pret nerealist, oferit actionarilor minoritari.




“Una dintre cele mai mari slabiciuni ale Dispunerii de masuri nr. 2 / 2006 este faptul ca pretul este calculat ca o medie intre preturile rezultate in urma mai multor evaluari”, spune Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian. “Media intre rezultatele obtinute prin mai multe metode a condus de multe ori la rezultate denaturate. Pretul echitabil nu poate fi obtinut printr-o medie. De exemplu, valorile bazate pe active pot fi semnificativ mai mari decat cele bazate pe randament sau decat cele de pe piata. Depinde, de la caz la caz, care dintre aceste evaluari este cea mai potrivita”, explica el.

Proiectul, prezentat spre dezbatere de catre CNVM la 24 mai, nu a scapat de critici din partea celor care l-au analizat. In cele trei saptamani de discutii publice, s-au strans destul de multe propuneri de modificare a acestuia.


Presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei, a propus ca numarul de actiuni tranzactionate in ultimul an sa reprezinte doar 0,1% din capitalul social, iar capitalul social maxim sa fie de trei milioane de lei, micsorand astfel aria de aplicabilitate la o parte din companiile de la Rasdaq. Mai mult, presedintele Romexterra Finance, Ioan Baciulescu, a venit cu ideea ca, la adoptarea raportului de evaluare, fiecare actionar sa aiba cate un singur vot. Comisarii CNVM au tinut insa cont de foarte putine dintre ideile exprimate de reprezentantii pietei. In cele din urma, dispunerea nr. 8 a fost emisa intr-o forma foarte asemanatoare celei in care fusese prezentata spre dezbatere.

Exista si voci care sustin in continuare ca delistarile demarate in ultimele luni prin decizii ale AGEA sunt nelegale, avand loc ca urmare a unei interpretari gresite a reglementarilor, si ca noua masura a CNVM nu face decat sa le introduca in legalitate.


Companiile care au ales sa renunte la Bursa constituie pierderi importante pentru piata de capital.
“Personal, cred ca delistarea este o tragedie pentru piata de capital din Romania, si, din nefericire, nu este pentru prima data”, afirma Siminel Andrei, managerul general al NCH Advisors. “Sa nu uitam ca Dacia a lasat fara piata peste 100.000 de actionari si ca Lafarge a platit, in anul urmator delistarii, dividende comparabile cu pretul de delistare! Este evident ca majoritarii profita din plin de aceasta situatie, si nimeni nu ii poate condamna, avand in vedere ca entitatile de frunte ale pietei si-au dat direct sau tacit acordul”, completeaza Andrei. Fondurile administrate de NCH in Romania au un activ cumulat de ordinul sutelor de milioane de euro si detin pozitii majoritare la unele companii ce urmeaza sa paraseasca piata de capital, dar si pozitii de actionar minoritar la o parte dintre ele.

Companii ce se vor delista ca urmare a Dispunerii de masuri nr. 2/2006 a CNVM (mil. lei)

Daca in unele cazuri iesirea mai usoara de la Bursa a fost bine-venita pentru toata lumea, de multe ori actionarii minoritari au avut de pierdut. Se remarca, la acest capitol, Asirom, unde evaluatorul Elf Expert SRL a calculat un pret putin peste jumatate fata de cel de pe Rasdaq.



Compania Capitalizare

01.01.2006

Capitalizare

prezent

Evaluare

la delistare

Otelinox
117
116

127

Vel Pitar
128
121
121
Asirom
392
382
217
Anticorosiv
11
7
7
Elpreco
103
84
85
Semanatoarea
49
68
52
Sanex
68
77
82
Winmarkt
91
85
88
International Leasing
14
15
15
Napolact
66
84
88



sursa: BVB, rasdaq

56,81%

din ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Asirom reprezinta pretul rezultat in urma evaluarii companiei Elf Expert SRL, pe baza metodei impuse de CNVM in Dispunerea de masuri nr. 2.