În scrisoarea deschisă semnată de preşedintele Cluburilor Studenţeşti Liberale, Radu Surugiu, studenţii liberali consideră că drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate, şi "nu îngrădite sau suprimate prin tratate inutile şi negocieri ascunse, fără informare şi dezbatere publică".

Ei avertizează că ratificarea acestui Tratat nu le va aduce niciun beneficiu românilor.

"Acest tratat pare a fi un lucru necesar pentru că ar reduce din numărul fraudelor on-line, însă nu este deloc aşa. Pe lângă faptul că negocierile au fost întotdeauna secrete, acest tratat este dictat doar de nevoia de a deţine controlul asupra fluxului de informaţie liberă ce ‘curge’ pe internet. Există deja legi care protejează drepturile de autor, însă ACTA nu este doar atât. Conform ACTA, toţi furnizorii de internet vor fi obligaţi să supravegheze activitatea clienţilor lor şi să raporteze sancţiuni. Astfel, dreptul la libera exprimare, unul din drepturile fundamentale ale omului, va fi îngrădit", se arată în documentul transmis eurodeputaţilor.

Cluburile Studenţeşti Liberale consideră că interzicerea comercializării medicamentelor generice, supravegherea îndeaproape a clienţilor de internet de către firmele furnizoare, verificarea oricărui dispozitiv la trecerea graniţei, amenzile usturătoare şi sancţiunile absurde ce ar veni în urma implementării ACTA "nu sunt decât libertăţi îngrădite şi un control al populaţiei împins la extrem".

De asemenea, studenţii liberali afirmă că ACTA reprezintă un mare salt înapoi spre controlul absolut, dar şi spre îngrădirea libertăţii de exprimare.

"Încheiem această scrisoare cu speranţa că veţi lua în considerare dorinţa noastră, dar şi a milioane de români de a nu ne răpi dreptul la libera exprimare de care încă beneficiem într-o Europă liberă", conchide Radu Surugiu scrisoarea deschisă adresată europarlamentarilor români.
SURSA: Agerpres