"Consilierii locali USR Sector 1 au părăsit sala de şedinţă a Consiliului local în semn de protest faţă de modul în care secretarul Primăriei a consemnat votul la punctul 3 referitor la Clubul Rapid", a scris Armand pe rețeaua de socializare.

"Consilierii USR, alături de cei PNL, susţin că era nevoie de majoritate calificată pentru că acest proiect de hotărâre să fie aprobat", a precizat reprezentanta USR.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat recent, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a obţinut dreptul de folosinţă a mărcii, culorilor şi siglei FC Rapid de la societatea SC FC Rapid SA, aflată în lichidare, în schimbul a 5.000 de euro pe lună. 

Tudorache a menţionat că doreşte ca formaţia Primăriei să preia locul din Liga a IV-a al formaţiei AFC Rapid sau Mişcarea Feroviară, dar a recunoscut că este posibil şi să înfiinţeze propria echipă care să înceapă din Liga a V-a. 

"Am ajuns la un acord pentru folosirea mărcii Rapid, a culorilor şi siglei. Nu am semnat încă acordul cu societatea aflată în lichidare, dar se va semna cât mai curând. Există aprobarea Adunării Generale a Creditorilor, aşa că nu va fi nicio problemă. Perioada acordului va fi până după licitaţie. Noi dorim să jucăm în Liga a IV-a şi pentru asta suntem în discuţii cu AFC Rapid şi Mişcarea CFR. Adică dânşii să pună la dispoziţie jucătorii şi locul, iar noi marca, sigla şi culorile. Din păcate, AFC Rapid are datorii de 2 milioane de lei la ANAF, iar noi le-am pus condiţia să îşi achite această datorie pentru a ne putea asocia. Iar cei de la Mişcarea CFR vor 49 sau 50% din acţiunile viitoarei societăţi. Iar asta nu se poate. Până la urmă putem să înfiinţăm noi o echipă de la zero şi să folosim numele FC Rapid", a explicat edilul. 

Acesta a menţionat că pentru acordul de folosire a mărcii FC Rapid nu va avea nevoie de aprobarea Consiliului Local. "Nu îmi trebuie votul în Consiliul Local pentru că banii pentru închirierea mărcii, cei 5.000 de euro, îi vom aduce din sponsorizări. Adică nu vor fi banii Primăriei. Să nu creadă cineva că dacă se implică Primăria Sectorului 1 la Rapid atunci o să ne apucăm să devalizăm banul public. Suntem foarte optimişti că vom câştiga palmaresul la licitaţie.Asta pentru că la licitaţie va fi pusă o clauză conform căreia câştigătorul palmaresului nu are dreptul de a-l înstrăina timp de 5 ani. Aşa se va evita ca palmaresul să intre în proprietatea unor persoane care vor doar să speculeze şi să câştige nişte bani", a precizat el. 

Daniel Tudorache a precizat că de partea sportivă se vor ocupa foşti fotbalişti rapidişti. "Noi de la Primărie nu ne vom implica în partea sportivă. În consiliul de conducere vor fi foşti fotbalişti rapidişti. Sunt mai mulţi cu care am discutat, pot să spun doar că unul dintre ei este Daniel Pancu", a precizat Tudorache. 

Contactat telefonic, lichidatorul judiciar al FC Rapid SA, Mihai Florea, a declarat pentru AGERPRES că Adunarea Generală a Creditorilor a votat pentru cedarea dreptului la folosinţă a mărcii către Primăria Sectorului 1. "Noi am primit o solicitare din partea Primăriei Sectorului 1 de a folosi marca, sigla şi culorile clubului Rapid. Iar Adunarea Generală a Creditorilor a fost de acord cu această cedare în schimbul sumei de 5.000 de euro plus TVA", a spus Florea. 

Conform Ordonanţei de Urgenţă 38/2017, autorităţile publice locale pot finanţa activităţile sportive în limita a 5% din buget. Bugetul Primăriei Sectorului 1 este în prezent de 350 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că poate investi în sport aproximativ 17,5 milioane de euro. 

Gruparea de fotbal Rapid a intrat în procedură de insolvenţă în 7 decembrie 2012, iar la 13 iunie 2016 Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment şi dizolvarea societăţii. Suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru era de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro. În perioada următoare, lichidatorul urmează să scoată la licitaţie palmaresul şi mărcile FC Rapid. 

După declararea falimentului, echipa de fotbal FC Rapid a fost exclusă în vara anului 2016 din Liga I. 

În sezonul 2016-2017, în Liga a V-a au activat două echipe care se doresc a fi continuatoarele echipei Rapid: AFC Rapid, asociaţie non-profit care a administrat clubul până în 2006 şi care deţine 0,25 la sută din acţiunile SC FC Rapid SA, şi Mişcarea CFR, echipă înfiinţată anul acesta de sindicatul CFR şi Clubul Aristocratic Rapid. Ambele au promovat la finalul sezonului în Liga a IV-a.