'Protocolul încheiat între Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Federaţia Agrostar în vederea modificării Legii 407/2006 modificată şi completată, prin Ordonanţă de Urgenţă, în urma protestului crescătorilor de ovine şi caprine, nu rezolvă toate carenţele legii. Astfel, în continuare rămâne Art. 4 (1) – 'Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizaţia de vânătoare'. Ceea ce înseamnă că, în continuare, fermierilor le poate fi tulburată posesia, legea permiţând acest lucru. Nici problema despăgubirilor nu a fost rezolvată. Crescătorii de animale nu sunt despăgubiţi de către asociaţiile de vânători care se ocupă de fondurile de vânătoare, atunci când animalele sălbatice din fondul de vânătoare de care aceştia au grijă le atacă stânele sau le distrug recoltele. Prin urmare, considerăm că s-a făcut un mic pas în rezolvarea situaţiei, dar aşteptăm cu interes 'constituirea grupului de lucru', convenită prin Protocol, pentru a putea trece la modificarea legii, grup de lucru care încă nu s-a constituit. Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificată, crescătorii de ovine şi caprine afiliaţi la Agrostar sunt hotărâţi să reia protestele', a declarat secretarul general al Federaţiei Agrostar, Horaţiu Raicu.

Federaţia AGROSTAR a făcut un prim pas, prin propunerile avansate de Sindicatul Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, materializate într-un proiect de lege depus în Parlament.

'Propunerile de modificare sunt însuşite şi susţinute întru totul de MADR, dar pentru a se putea îndrepta greşelile făcute prin acest act normativ este nevoie de Ordonanţă de Urgenţă, care poate modifica Legea, iar exemplul articolului dat mai sus considerăm că justifică urgenţa actului', precizează Agrostar.

Mii de ciobani au protestat marţi, 15 decembrie, la Parlament, faţă de prevederile Legii vânătorii care reduc numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii şi interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic.

Potrivit asociaţiilor de profil, intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor şi îngrădeşte dreptul la proprietate, potrivit asociaţiilor de profil.

Oierii au încheiat protestul numai după ce a fost semnat un protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerele Agriculturii şi Mediului şi Federaţia Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.

Protocolul are două puncte: primul face referire la modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la păşunat şi la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.

În şedinţa de miercuri, 16 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care prevederile legii contestate de crescătorii de animale au fost prorogate până pe 25 aprilie anul viitor.

Premierul Dacian Cioloş a explicat, miercuri, că prin amânarea aplicării articolelor din Legea vânătorii care îi afectează pe crescătorii de oi Guvernul a folosit instrumentul pe care îl avea la dispoziţie fără să afecteze fundamental decizia luată de Legislativ.

Federaţia Agrostar, cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.

Federaţia este una dintre puţinele organizaţii afiliate pe plan internaţional, fiind afiliată UITA şi EFFAT la nivel european.AGERPRES