Capital TV va prezinta sambata o editie speciala dedicata industriei energiei electrice. Blamat chiar si de presedintele Traian Basescu, acest sector se apropie de o liberalizare totala pentru anul viitor.

Recent, presedintele Traian Basescu a criticat devansarea calendarului de deschidere a pietei de energie electrica si lipsa unor reglementari clare in noile conditii de piata, precum si pericolul ca anumiti furnizori sa monopolizeze energia produsa la cel mai competitiv pret de pe piata de catre Hidroelectrica.

Furnizorii privati au preluat controlul, dar privatizarea sucursalelor Electrica anunta izbucnirea unui razboi puternic intre fostele monopoluri si noii intrati pe piata.

Privatizarea sectorului energetic national ar putea sa-si arate unele efecte negative chiar de anul viitor, in conditiile in care vor exista cresteri neprognozate ale tarifelor aplicate consumatorului final. Este vorba de costurile noilor proprietari ai furnizorilor de energie electrica derivate din preluarea unor tehnologii invechite.

Dar starea infrastructurii sistemului energetic national face ca, acum, costul de productie sa fie imens si, in consecinta, tariful final sa fie umflat artificial. Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca sectorul energetic are nevoie de investitii in valoare de 6,85 miliarde de dolari.