Există o întreagă industrie şi profesie dedicată controlului sau încercării de control a lumii care se dezvoltă atât de rapid în jurul reţelelor sociale din China, mediu în care comentariile devin virale în câteva secunde în rândul celor 500 de milioane de utilizatori de internet ai ţării.

Cotidianul Poporului, ziarul de propagandă al partidului comunist chinez, organizează în această lună un seminar de patru zile la care studenţi de succes pot fi certificaţi ca „analişti ai opiniei publice“, potrivit Beijing Times. Odată certificaţi, aceştia devin eligibili pentru locurile de muncă puse la dispoziţie de departamentul de propagandă al Chinei, de societăţi comerciale, siteuri de ştiri sau firme de relaţii publice.

Monitorizarea reţelelor sociale a fost transformată într-o „maşină de făcut bani pentru guvernele locale“, spune Guobin Yang, profesor de sociologie şi comunicare la Universitatea din California de Sud.

Recent, Reuters a stat de vorbă cu patru foşti cenzori ai Sina Weibo care se plângeau că erau prost plătiţi şi suprasolicitaţi în timp ce lucreau sub o presiune intensă la monitorizarea spaţiului online.

Majoritatea cenzorilor Sina Weibo au în jur de 20 de ani şi câştigă aproximativ 3.000 de yuani (490 de dolari) pe lună, potrivit declaraţiilor fostului cenzor, aproape la fel ca locurile de muncă din Tianjin pentru tâmplari sau personal în companii imobiliare. Mulţi s-au angajat ca cenzori după absolvirea unor universităţi locale.

„Oamenii încep să plece din aceste locuri de muncă pentru că este foarte stresant pentru majoritatea“, a mai spus unul dintre foştii cenzori. Într-o zi normală, circa 40 de cenzori lucrează în schimburi de 12 ore. Fiecare angajat trebuie să treacă prin cel puţin 3.000 de mesaje pe oră, mai spune acesta.

Luna trecută, curtea supremă a Chinei a anunţat că zvonurile răspândite online, mesajele accesate sau vizualizate de peste 5.000 de ori, sau retransmise de 500 de ori îi pot aduce autorului iniţial până la trei ani de închisoare.